Брнабић са америчким потпредседнком Пенсом у Подгорици

БЕОГРАД: Председница Владе Србије, Ана Брнабић учествоваће у среду, 2. августа у Подгорици на састанку Америчко-јадранске повеље где ће имати билатерални сусрет са потпредседником Сједињених Америчких Држава Мајклом Пенсом.
Premijerka, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Z. Žestić
Фото: Tanjug

Учешће премијерке Србије на радном делу биће прилика да се размотре питања од заједничког интереса и да се размени мишљење о томе како даље унапредити регионалну, европску и глобалну стабилност.

Председница Владе Брнабић истаћи ће и доследну приврженост Србије очувању регионалног мира и стабилности, као и да се сва отворена питања са суседима решавају кроз дијалог и тражење компромисних решења.

Одржива стабилност, помирење, спровођење реформских процеса и јачање међусобне повезаности кључни су предуслови за економски опоравак и развој и достизање европских стандарда, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

У раду Самита ће, на позив црногорског премијера Душка Марковића и председника македнонске Владе, која тренутно председава Повељом Зорана Заева, поред председнице српске владе Ане Брнабић, учествовати и премијери Хрватске Андреј Пленковић и Албаније Еди Рама, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и косовски председник Хашим Тачи, саопштила је преш служба црногорске Владе.

Америчко-јадранска повеља, односно Повеља о партнерству између САД и Албаније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе (А5), је програм сарадње установљен 2. маја 2003.

Њен основни циљ је јачање регионалне безбедности и сигурности, уз подршку САД државама региона које настоје да испуне стандарде за пријем у НАТО. 

Србија у оквиру Америчко-јадранске повеље има статус посматрача, од децемба 2008. и није њена чланица због своје политике војне неутралности.

Повеља садржи 36 тачака у којима се прецизирају начела партнерства, као и општи оквири демократских реформи, заштите л?удских права, регионалне безбедности и нових америчко-јадранских односа, а ове године њом председава Македонија.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести