Брнабић са представницом Светске банке о загађењу

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницом Светске банке, руководиоцем глобалне праксе за животну средину, природне ресурсе и плаву економију за Европу и Централну Азију Ксенијом Лвовски о могућностима сарадње.
brnabic, tanjug
Фото: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Брнабић је са Лвовски говорила о евентуалној сарадњи са Светском банком и проналажењу начина на који би ова институција могла да пружи помоћ у решавању проблема загађења ваздуха, воде и управљања отпадом.

Председница владе истакла је да заштита животне средине постаје један од најважанијих изазова наше земље и да је напредак у овој области важан сегмент друштвеног развоја. Преговарачка позиција за Поглавље 27, које се бави животном средином, поднета је Европској комисији, објаснила је премијерка, додајући да Србију чека изазован и дугорочан процес примене закона и решења у овој области, саопштено је из премијеркиног кабинета.

Представници Светске банке истакли су да је неопходно пронаћи механизам подршке за Србију, али и регион у целини, како би се на најбољи начин направио дугорочан и одржив план за решавање свих проблема везаних за заштиту животне средине. Такође, како је објашњено, Србији од велике помоћи могу бити и примери добре праксе у другим земљама попут Бугарске, Пољске и Словачке.

Наведено је да је од кључног значаја подстицање коришћења обновљивих извора енергије и прелазак на коришћење биомасе као основног енергента, као и сарадња и укључивање свих нивоа власти у проналажењу најефикаснијих мера, а пре свега локалних самоуправа.

Брнабић је навела да је, када је реч о загађењу ваздуха, Влада Србије основала и посебну Радну групу која предлаже неопходне мере у циљу заштите животне средине и координира радом релевантних државних органа у овој области.

Како је навела, Влада Србије усвојила је и Национални план за смањење емисија главних загађујућих материја које потичу из старих великих постројења за сагоревање, а којим се обавезује да направи значајне искораке у погледу смањивања емисија загађујућих материја из великих енергетских постројења.

На састанку, којем су присуствовали и министар заштите животне средине Горан Триван и министар рударства и енергетике Александар Антић, договорено је да у наредном периоду буду прецизиране конкретне мере подршке Светске банке Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести