Брнабић: СНС може да рачуна на мене, функције ме не интересују

БЕОГРАД: Стојим на располагању Српској напредној странци (СНС) и не занимају ме функције, то је моја људска, грађанска обавеза и мој лични осећај захвалности за оно што су ми дали шансу и подршку да урадим, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.
ana brnabic
Фото: Youtube Printscreen

Она је у интервјуу за ТВ Прва на питање новинара да ли ће постати чланица СНС-а рекла да јој је владајућа странка пружила сву подршку и веровала у њу када нико није и да јој стоји на располагању.

Брнабићева се осврнула и на чињеницу да је ИТ сектор најбрже растући сектор у Србији, који ове године расте 30 одсто у односу на прошлу, и истакла да је, када је наметнула тему дигитализације и образовања, председник Александар Вучић био једини човек који је веровао у то.

Већина људи уопште није разумела о чему причам, зашто је то приоритет владе Србије, како је то приоритет за нашу економију и будући одржив развој, и он и СНС су ми указалии поверење када нико у то није веровао и ми за две године имамо озбиљне резултате и тек ћемо их имати јер смо направили основу за будући даљи раст и трансформацију наше економије, рекла је премијерка.

Према њеним речима, СНС је показала да је странка која је храбра, која не размишља о популизму, о политичком опортунизуму, која је спремна да преузме одговорност и да доноси најтеже, најнепопуларније политичке одлуке зато што је то важно и што је добро за грађане Србије. 

У том контексту, Брнабићева је нагласила да захваљујући тим тешким, непопуларним одлукама које је спровео Александар Вучић као тадашњи председник владе Србије и СНС у коалицији са осталим партнерима, Србија данас има резултете.

Она је изјавила да данас као премијерка може са својом Владом да улаже у аутопутеве и у домове здравља, јер има новац у буџету, а тај новац је оставила претходна влада, и СНС као стожер тога и као странка која је преузела највећу одговорност и платила највећу цену.

Дакле, апсолутно стојим на располагању тој странци и не занимају ме функције, мислим да је то моја људска, грађанска дужност, мој лични осећај и обавеза и захвалност за то што су ми дали шансу и подршку да нешто урадим, закључила је Ана Брнабић.

О састанку са опозицијом: Ако морам, ићи ћу 

Председница владе изјавила да не би желела да се нађе на неком од будућих састанака власти и опозиције, али да би, ако мора, отишла.

Упитана да прокоментарише састанак представника власти и дела опозиције који је одржан у уторак на Факултету политичких наука иза затворених врата, Брнабић је оценила да по њеном мишљењу тај састанак у јучерашњем дану није нароцито важан нити релевантан за 90 одсто грађана Србије, јер је најважнија вест јапанска инвестиција у Србији.

Јучерашњи састанак је био један састанак с делом опозиције, јер други део није био, попут ЛСВ. Они су рекли да неће долазити на такве састанке јер је место за прави разговор парламент и ја се с тим слажем, рекла је премијерка Србије.

Према њеним рецима, СНС је у различитој позицији и из те партије речено је да су спремни на дијалог увек и да је он користан.

Али, колико ја разумем разговарало се о томе како променити демократске тековине које су управо ти људи оставили, мењајући законе да могу да побеђују у свим условима, о томе како да мењају медијске услове, које су они поставили, како изменити пословник о раду Скупштине, а и њега су донели, као и о читавом сету других закона, а све осим о бирачком списку.

Важно је баш о томе разговарати како би им се дала лекција како средити тај списак и шта све урадити да би он био ажуран и добар. Све су то могли да ураде за десет година, а нису. Ми смо урадили за две, истакла је премијерка.

Она наводи да би волела да сви медији буду што више отворени за представнике те опозиције јер би онда сви грађани знали оно што је она прочитала, како каже, у недељнику НИН, у ком један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас каже да је Моравски коридор непотребан.

Отворите медије молим вас, да сви гарадани широм Србије знају да за СЗС аутопут до тих грађана није потребан. То је за њих бацање пара, рекла је Брнабић.


Фабрика "Тојо Тајерс" у Србији биће прва у Европи

Српска премијерка Ана Брнабић оценила је да је отварање у Србији фабрике јапанске компаније "Тојо Тајерс" у Инђији "једна од најлепших вести коју смо добили у овој години".

Та фабрика једног од највећих произвођача гума на свету, прва и једина ван Северне Америке и Азије, биће "окосница за њихово тржиште за Европу и Русију, и то једна од најлепших вести коју смо добили у овој години, рекла је Брнабићева.

Она је оценила и да су преко 500 радних места само у фази један и 390 милиона инвестиција "политички одличан сигнал врло добрих пријатељских веза након посете премијера Јапана Шинза Абеа, на позив (председника) Александра Вучића", што, како је истакла, "и економски и политички много говори о кредибилитету Републике Србије".


На питање да ли то онда значи да су медији затворени, премијерка одговара: "Могли би да буду отворенији, али ја се не бавим уређивачком политиком."

Упитана да ли це и она, као председница Владе, учествовати на неком од наредна четири састанка, која су договорена измеду представника власти и дела опозиције, она каже да се нада да неће морати.

Треба остати озбиљан, а то је тешко. С Ђиласом разговарати о слободи медија, с Обрадовићем о било каквој демократској тековини – то је скоро немогуће. Други људи из СНС много су искуснији политичари од мене и верујем да су с много озбиљнијим изразом лица разговарали с њима и свака им част, рекла је Брнабић. 

На питање да ли би она требало да разговара с опозицијом, као премијер, каже да она разговара у Скупштини Србије, редовно.

Шта то значи, да можемо да се нађемо и на плажи ако они хоће на одмор? Али, то није у складу са оним о чему они причају, институцији владавине права. Траже да се виђају где они хоће, рекла је Брнабић.

Затим је додала:

"Надам се да нећу морати, а али ако морам ићи ћу".

Оставити размирице по страни, фокусирати се на резултате

Председница владе изјавила је да је реаговала на изјаве министра Ненада Поповића јер су у супротности са званичним ставом владе, али да све размирице у влади треба оставити по страни и фокусирати се на резултате.

Упитана како су се решиле размирице с министром Ненадом Поповићем, Брнабић је рекла да у свакој влади, као и у сваком другом тиму, постоје размирице, којих у њеној влади, каже, нема много, али да је важно да се о томе отворено разговара и да се фокусира на резултате.

Премијерка је истакла да су у влади и председници различитих политичких странака чије ставове такође морају да заступају, што она разуме.

Осећала сам потребу да реагујем јер је та изјава била у супротности с Владом Србије. То није нешто што сам ја рекла као Ана Брнабић, већ нешто што се налази у експозеу, за шта смо добли већину у парламенту и не смемо и нећемо одступити од тога, истакла је Брнабић.

Упитана да ли ће Поповић сносити последице јер је рекао нешто што није став владе, Брнабић је навела да се не би враћала на ту причу.

Он је реаговао као председник странке, ја сам потврдила званичан став и званичну политику владе. Ми нисмо калкулантска влада, не идемо мало лево, мало десно, имамо званичну политику, рекла је Брнабић.

Она наводи да министар Поповић има добре резултате и да њих двоје имају доста сличне погледе на ствари кад је реч о његовом делокругу рада.

Треба да настави да се фокусира на то, истакла је Брнабић.

Каже да је важно да сви грађани знају шта је политика владе.

Ми имамо неразумевања око неких ствари, али важно је да сви знају шта је политика владе, шта су стратешки циљеви, ми смо за то добили мандат од парламента. Када скупштина промени тај мандат и каже да је нешто друго приоритет, онда бира другу владу, истакла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести