Брнабић: Србија је земља победник, пламен слободе живи вечно

БЕОГРАД: Бранећи независност, слободу и интересе Србије, следимо примере предака и исписујемо још једно поглавље у слободарској историји наше земље, поручила је данас председница Владе Ана Брнабић на обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима.
1
Фото: Fonet/ Božana Pavlica

Премијерка је навела да отварамо ново поглавље у коме је Србија чланица уније европских држава, за коју каже да је највећи и најуспешнији мировни пројекат у историји човечанства, без обзира на све изазове са којима се суочава.

Истакла је да је истовремено, Србија земља са пријатељима и партнерима и на истоку и на западу.

"Србија је земља победник у областима у којима је кроз историју ретко побеђивала - у економији, броју инвестиција, стопи незапослености, технологији, иновацијама, огромној вери у саму себе, своје људе и у своју будућност", рекла је Брнабић која је предводила државну комеморативну свечаност у Спомен-парку Јајинци.

Поручила је да настављамо да самоуверено чувамо мир, слободу, независност и антифашистичке вренодности.

"Пламен слободе Србије наставља и наставиће вечно да живи", навела је Брнабић која је положила венац на стратиште у Јајинцима и уписала се у Спомен-књигу.

Поручила је да треба да будемо поносни на нашу историју и Србију и да баштинимо сећања на претке, одбацујући сваки покушај ревизије историје и релативизације злочина почињених током Другог светског рата.

Навела је да је пре непуних осам деценија на овом месту, као жртве фашизма, једне од најокрутније пошасти која је захватила читав свет тада, мучки убијено више од 80.000 невиних људи, Срба, Јевреја, Рома, припадника НОР-а и антифашиста.

"Данас смо овде поново, као и сваке године да бисмо се поклонили њиховим жртвама и да би им одали почаст", каже Брнабић.

Историјска је истина, наводи премијерка, да смо као народ у оба светска рата били на правој страни историје и да смо за нашу слободу и због наше истинољубивости платили огромну цену, да смо међу европским државама које су дале највише људских живота за слободу, за истину и за правду, а да су наши преци, пружајући отпор злу, насиљу, терору и неправди дали неизбрисив допринос слободи и достојанству и наше државе и читаве Европе.

Напоменула је да очување слободне, независне и поносне Србије није загрантовано, него захтева непрекидну и континуирану борбу под врло тешким околностима.

И данас се, каже, Србија налази пред значајним политичким и безбедносним изазовима и то не само због односа са Приштином и врло сложених односа у региону, већ и због непобитне чињенице да су на територији наше земље испреплетени вишеслојни интереси светских и европских сила, великих и моћних земаља.

Зато се, наводи, чини да је земљама каква је Србија, које цене своју слободу и независност, суверено право да одлучују за себе не замерајући се никоме, али јасно бирајући свој пут, тај пут данас тежи и изазовнији него у било ком тренутку након Другог светског рата.

"Највећи број грађана Србије то зна и осећа да руководство Србије на челу са председником Александром Вучићем и сви они који данас прихватају штафету историје врло добро знају и сваки дан показују да они који су овде пали нису гинули узалуд", поручила је Брнабић.

Комеморацији су присуствовли министри, представници страних амбасада, СПЦ и других верских заједница, а окупљенима се обратио председник Удружења "Јасеновац" Милинко Чекић, који је преживео усташки логор.

Чекић је рекао да преживели, деца логораши, принуђени су да позивају на супротстављање нарастајућој демонстрацији неонацизма у Европи, а посебно усташтва у Хрватској.

Навео је да је у светској историографији усташка НДХ сврстана у 15 најсмртоноснијих режима нацистичке, растичке и ксенофобне оријентације у 20. веку.

"То је била држава у којој је на делу владао терор какав није виђен у историји људске цивилизације", рекао је Чекић и навео да злочина, поред одраслих и старих, нису била поштеђена ни деца, те да постоје подаци да је у усташким логорима убијено 23.204 деце, а само у систему логора Јасеновац 19.432 деце.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести