Брнабић: Србија препозната као лидер у економији и ИТ индустрији

ЖЕНЕВА: Споразум о оснивању Центра Светског економског форума (WЕF) за четврту индустријску револуцију у Београду знак је да је Србија препозната као лидер у економији и ИТ индустрији, изјавила је данас у Женеви премијерка Србије Ана Брнабић.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је након потписивања споразума новинарима рекла да је Споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и WЕФ-а.

“Почели смо да разговарамо још 2018.године, потписали Меморандум о разумевању. Затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо, и ево нас данас овде”, рекла је премијерка.

Србија је тек трећа земља у Европи у којој ће бити успстављен овакав Центар, после Норвешке и Русије, а прва у региону. Ово је 16. центар WЕF-а у свету.

Сам Центар ће, према речима премијерке, почети са радом за нешто мање од месец дана, већ од 1. марта, и биће фокусиран на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

“А то је оно што даље води већим платама и бољем животном стандарду. Води нас ка економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама”, нагласила је премијерка.

Данас, истакла је, имамо огромно признање за шве што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме - са економије која била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато Споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година.

“Ово је најава почетка још ближе сарадње Србије и WЕF-а, први заједнички пројекат и по томе смо једна од ретких земаља у свету, а сарадња ће се даље развијати”, поручила је премијерка Брнабић.

Она је додала да од 16 центара WЕF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће износити шта сваки од њих ради, будући да сваки има разичит фокус.

“Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна да ће Центар у Београду бити један од најбољих”, рекла је Брнабић.

Овиме добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Београд постаје центар четврте индустријске револуције

У седишту Светског економског форума (WЕF) у Женеви, данас је потписан Споразум о успостављању Центра WЕФ-а за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Параф на споразум ставили су директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић и Џереми Јургенс, извршни директор задужен за центре WЕF - за четврту индустријску револуцију, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и оснивача и извршног директора WЕФ-а Клауса Шваба и председника WЕF -а Боргеа Брендеа.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести