Брнабић: Србија треба да покрене иницијативу за чланство у ОЕЦД-у

ПАРИЗ: Нема много земаља које су напредовале у домену дигитализације, попут Србије, због чега би наша земља требало да покрене иницијативу за чланство у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), како би постала видљивија на тржишту и привлачнија за стране инвестиције, поручила је данас у Паризу премијерка Србије Ана Брнабић.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је новинарима пренела да је са генералним секретаром ОЕЦД-а Матијасом Короманом јутрос у Паризу управо и разговарала на ту тему - када би Србија могла да покрене иницијативу за чланство у тој организацији.

"То је тема о којој ћу разговарати и са председником Александром Вучићем и са министром финансија Синишом Малим. Мислим да треба да покренемо процедуру да постанемо чланица ОЕЦД-а", поручила је премијерка.

Истакла је да је ОЕЦД препознала колико је Србија напредовала у домену дигитализацје и иновација, и подсетила да је за време ковида 19 управо ОЕЦД прогласила Србију за једну од пет најиновативнијих земаља, која је употребила технологију да олакша својим грађанима живот током пандемије.

Србија је пре два месеца постала и део њигове групе за електронску управу, а прошле недеље и пуноправна чланица иницијативе за Глобално партнерство за вештачку инелигенцију, додала је премијерка Брнабић.

"Србија је само једна од 29 земаља на свету које су постигле стандарде да буду део Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију", казала је Брнабић. Истакла је да то све говори о визији Србије за динамичнији еконски развој и повратак младих у земљу.

Додала је да све то директно утиче на привлачност Србије за стране директне инвестиције, промоцију и развој малих и средњих предузећа. Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) је јединствен форум на којем владе 37 демократија са тржишном економијом сарађују на развоју стандарда политике за промовисање одрживог економског раста.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести