Брнабић: Србија војно неутрална,опредељена за сарадњу и мир

ПОДГОРИЦА: Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас, на Самиту Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици, да је Србија војно неутрална земља, опредељена за сарадњу са свим партнерима, посвећена вредностима УН када је реч о очувању мира и сарадњи у региону.
Ana Brnabić Samit Američko-jadranske povelje Foto: Танјуг
Фото: Tanjug

Брнабић је, на радном делу Самита, истакла да опредељење Србије остаје чвршћа сарадња са државама региона, а не изолација.Када је реч о сарадњи са суседима, председница Владе је рекла да је очување регионалног мира и стабилности веома важно, јер без њих нема економског опоравка и стабилности, а тиме ни достизања европских стандарда и вредности.

Наставак економских реформи, повећање конкурентности, као и заједнички инфраструктурни пројекти наша су будућност, рекла је Брнабић и поручила да ће Србија у вођењу своје спољне политике томе посвећивати највећу пажњу.Брнабић је констатовала да је очување међународног мира и безбедности изазов за целу међународну заједницу и истакла да је Србија у потпуности посвећена вредностима Уједињених нација када је реч о очувању мира.

Она је подсетила да српске оружане снаге од 2003. учествују у мировним операцијама широм света и да се у овом тренутку 332 припадника Војске Србије налази на задацима очувања мира и помоћи најугроженијима.Српски војници ангажовани су у Конгу, Либерији, Кипру, Либану, Блиском истоку, Сомалији, Централноафричкој Републици и Малију, а по броју ангажованих војника Србија заузима високо седмо место у Европи, односно 45. у свету, рекла је Брнабић.

Учешћем у операцијама Уједињених нација и Европске уније за очување мира, Србија потврђује да је привржена сарадњи са земљама ЕУ и институцијама Уније, поручила је она.Брнабић је поновила да је Србија војно неутрална земља, али одговоран, предвидив и поуздан партнер Алијансе и да у потпуности поштује опредељење суседа у вези са њиховим чланством у НАТО.

Говорећи о безбедности региона, Брнабић се осврнула на мигрантску кризу у чијем решавању, како је рекла, Србија даје активан и конструктиван допринос, због чега често добија похвале.

Србија је показала да је спремна да преузме свој део терета и подели одговорност у суочавању са мигрантском кризом, рекла је Брнабић и додала да у томе посебан допринос имају заједничке снаге Војске Србије и Министарства унутрашњих послова ангажоване на обезбеђењу државне границе, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Брнабић: Верујем у решење пре реакције ЕК

ПОДГОРИЦА: Премијер Србије Ана Брнабић изразила је данас уверење да ће се наћи заједничко решење у вези нових мера хрватске владе и пре него што реагује Европска комисија и поновила да је тај потез Хрватске кршење ССП.

"Ово није мера која подстиче регионалну стабилност и сарадњу. Између Трста и овог скупа, на којима смо разговарали о регионалној стабилности, сарадњи, пре свега економској, урадити овако нешто, и то без објашњања, свакако није коректна мера“, казала је она у изјави новинарима по завршетку Самиту Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици.

Регионална сарадња један од приоритета Србије

ПОДГОРИЦА: Председница српске владе Ана Брнабић поручила је данас да је Србији регионална сарадња важна и један је од три приоритета њене политике уз оцену да је тренд редовних и честих сусрета лидера региона добар. 

"Ми ћемо као земља која подржава регионалну сарадњу и стабилност увек бити присутни на тим разговорима" подвукла је Брнабић на конференцији за новинаре након завршетка Самита Америчко-јадранске повеље у Подгорици.

Брнабић се нада решењу проблема с ХР на билатералном нивоу

Ана Брнабић изјавила је вечерас да се нада да ће проблем, који је настао пошто је Хрватска повећала таксе за контролу воћа и поврћа које увози из Србије, бити решен на билатералном нивоу и да у то неће морати да се меша Европска комисија.

Брнабић је за РТС рекла да очекује да се у наредним данима крене у решавање тог проблема који је, како је указала, проблематичан и са стране ШП-а.

"Надам се да ће се то решити на билатералном нивоу и да неће морати да се у то меша и ЕК, али сам сигурна да ће уколико се не реши наредних дана, реаговати ЕК", казала је Брнабић.

Она је додала да је о томе на Самиту Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици дуже разговарала са хрватским премијером Андрејом Пленковићем.

"Чини ми се да није имао све информације зато што је то била одлука, како сам чула, Министарства пољопривреде, није била на влади Републике Хрватске. Ја сам замолила да у најкраћем року министар пољопривреде Хрватске контактира са нашим министром пољопривреде Браниславом Недимовићем или да су у контакту са министром трговине Расимом Љајићем и да у наредним данима кренемо да разговарамо о ресавању тог проблема", навела је Брнабић.

Влада Србије упутила је ноту хрватској влади, односно министарствима пољопривреде и трговине, као и Европској комисији поводом одлуке Загреба да уведе строже мере контроле увоза пољопривредних производа.

Брнабић: НАТО поштује војну неутралност Србије

Председница владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је најважније да НАТО поштује војну неутралност Србије, као што Србија поштује одлуке земаља у региону да уђу у ту алијансу.

Брнабић, која се у Подгорици где је одржан самит Америчко-јадранске повеље састала са америчким потпредседником Мајком Пенсом, изјавила за РТС да тврдња да дијалог САД и Србије иде добро значи да је то био други састанак са српским државним врхом у кратком временском периоду.

"Имао је и председник Александар Вуцић састанак који је од стране потпредседника Пенса оцењен јако добро. Причали смо пре свега о односу Србије и НАТО који је добар. Рекла бих да је највазније да НАТО поштује у потпуности војну неутралност Србије, а да Србија свакако поштује одлуке земаља у региону које зеле да постану део НАТО алијансе", навела је Брнабић. 

Она је стога констатовала да "имамо потпуно међусобно уважавање и међусобно разумевање" и да је то важно.

Коментаришући податке о споријем расту економије, Брнабић је истакла да ће у наредне две недеље бити познате краткорочне мере владе које ће омогућити суфицит у буџету.

"Влада планира да предузме краткорочне мере које ће нам омогућити суфицит у буџету због добре фискалне дисциплине и ми ћемо те мере знати у наредних две недеље", казала је она.

Премијерка Србије је истакла да све оно што је влада Републике Србије могла да уради даје фантастичне резултате.

"Индустријска производња и прерада - скок већи од шест одсто, скок извоза већи од 10 одсто, јавни дуг у овом тренутку је смањен на око 65 одсто, незапосленост смањена на око 14 одсто", навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести