Брнабић: Србији укупно испоручено два милиона вакцина

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће данас у подне у Србију стићи још 46.800 вакцина компаније "Фајзер", да је јутрос допремљено 50.000 Спутњикових вакцина и истакла да је до сада нашој земљи укупно испоручено два милиона вакцина.
Vakcina protiv kovida 19/Fonet/AP
Фото: Вакцина против ковида/Фонет/АП

Брнабић је за ТВ Хепи истакла да је Србија потписала уговоре за набавку 12.332.200 вакцина, да је око два милиона стигло у нашу земљу, а да је за испоруку остало још око 10 милиона вакцина.

Очекује, каже, да ће током марта у нашу земљу стићи око 600.000 доза.

Премијерка наводи да је задовољна како протиче вакцинација у нашој земљи и указала да о успеху Србије говоре и многе друге земље.

Истакла је да Србија на милион становника има 181.000 вакцинисаних и додала да очекује да ће у наредних 24 до 48 сати престићи САД и бити пета земља у свету по броју вакцинисаних.

Брнабић је навела да је Србија прва у Европи по броју ревакцинисаних, а друга у свету после Израела.

Јуче је, подсећа Брнабић, у нашу земљу стигло 150.000 АстраЗенеке вакцина и указала да ревакцина том вакцином иде не после 21 дан, већ после 12 недеља.

"Ми ћемо за 12 недеља добити још 150.000 доза АстраЗенеке и тада ћемо моћи да ревакцинишемо грађане", рекла је Брнабић.

Међутим, без обзира на добар процес вакцинације премијерка указује да је важно и да вакцинисани носе маске, јер се, каже, показало да и они у једној мери могу да преносе вирус чак и након друге дозе.

Брнабић истиче да се тих мера морамо придржавати док не стекнемо колективни имунитет и изразила наду да ће то бити убрзо.

Говорила је и о моћи Србије земљама у региону по питању донирања вакцина, те навела да је до сада донирала Спутњик вакцине Црној Гори и Фајзер вакцине Северној Македонији, али и да су медицински радници из Републике Српске вакцинисани у нашој земљи.

Указала је да је уговор са Русијом најфлексибилнији и да они не траже сагласност уколико наша земља одлучи да неком донира вакцину, док Фајзер и Синофарм траже ту сагласност.

"За донацију вакцина Северној Македонији радили смо са партнерима из Фајзера да добијемо ту сагласност, председник Вучић је чак потегао личне везе у САД да замоле Фајзер да дају сагланост", навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести