Брнабић: Тражимо потенцијалног партнера за фабрику у Лозници

БЕОГРАД: Влада Србије и компанија Рио Тинто у наставку сарадње на пројекту "Јадар" планирају да заједно траже потенцијалног стратешког партнера који би у Лозници отворио фабрику за производњу електричних батерија или електричних аутомобила, изјавила је данас председница владе Ана Брнабић.
 Premijerka Srbije Ana Brnabić  Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Србије Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Премијерка каже да ће тај, трећи партнер користити литијум и све остало из хемијског постројења компаније Рио Тинто, као основу за даљи, финални производ, за који каже да ће подићи и укупну српску економију.

"На корак смо и до конкретних састанка са одређеним компанијама које смо идентификовали. То је једна важна компонента овог пројекта", рекла је Брнабић.

Навела је да се нада да смо данас један велики корак ближи инвестиционој одлуци компаније Рио Тинто о изградњи хемијског постројења, чији почетак изградње може да се очекује крајем 2021. године.

"То ће за Лозницу и за овај регион значити да имамо постројење које је 20 одсто веће од тренутне Рафинерије НИС-а у Панчеву, дужине 2,6 километара, ширине 1,6 километара и то је само показатељ колико је ово важно", поручила је Брнабић.

Брнабић је ту компанију посетила како би, каже, заједно са партнерима из Рио Тинта обележили крај једне важне фазе у овом пројекту и наставак пројекта.

"Ово је потенцијал који је важан не само за Лозницу, већ за читаву земљу", рекла је Брнабић и нагласила да је пројекат који спроводи Рио Тинто Србију већ ставио на светску мапу, те да он заиста може да промени нашу земљу.

Премијерка каже да за њу постоје потенцијално три велика додатна следећа датума који су важни за Србију.

Навела је да би огроман успех за Србију био договор са компанијом Рио Тинто да своје лабораторије и све комплексне анализе које раде у њиховом постројењу, истраживачком центру у Аустралији пресели у Србију.

"Друга велика ствар ће свакако бити почетак изградње постројења, Надамо се да то може да буде крајем 2021. године и трећа велика ствар, када заједно нађемо и потпишемо уговор са трећим партнером", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести