Брнабић: Ускоро додатно присуство америчких компанија

БЕОГРАД: Однос Србије и САД се променио не само зато што је легитимитет председника Србије неупитан, већ и зато што Вашингтон види његову искрену посвећеност регионалном миру, безбедости и стабилности, дијалогу са Приштином као једним од стубова регионалне стаблности, оценила је данас председница Владе Ана Брнабић.
1
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Након разговора са званичницима САД Карен Донфрид и Габријелом Ескобаром, које је оценила као изузетне тешке, али и конструктивне, Брнабић је рекла да Вашингтон препознаје нашу спремност да доносимо одлуке ма колико тешке биле, али такве да сачувамо мир и стабилност.

"САД искрено и отворено подржавају инцијативу Отворени Балкан и позивају све да се укључе, а као резлтат свега тога наши одоси су се променили, без обзира на супротне ставове и погледе по питању КиМ", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинк и најавила да у наредних неколико дана очекује добре вести и додатно присуство америцких компанија у Србији.

Према њеним речима, оно што се променило у односима Београда и Вашингтона је то што они сада чују и слушају нашу страну и аргументациј, и поред тога што говоре о међуособном признању.

Експлицитнији су од ЕУ у тој критици Приштине и Аљбина Куртија, за оно што није урађено, и за њихов неискрен став, зато што нису формирали ЗСО, што су забранили Србима да уцествују на референдуму, изборима, рекла је Брнабић и подсетила да су САД направили и неке потезе захваљујући којима је Приштина укинула таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Према њеним речима, став САД прилично помаже да се Приштина врати за преговарачки сто.

Нагласила је да Србија има одличне односе са америцким компанијама, а да наредних дана очекује добре вести по питању

"То је једна ствар која нас повезује и карта на коју увек играмо. Те ствари олакшавају политичке односе. Мислим да Вучић цени ту америчку искреност и отвореност. Слажемо се да се не слажемо у неким стварима, али хајде да видимо шта можемо да урадимо", навела је Брнабић.

Она је рекла да је са америчком званичницом Карин Донфрид јуче разговарала о економији, ИТ сектору, о америчким компанијама и да јој је циљ да се позиционира као лидер овог дела Европе.

"У наредних неколико дана очекујемо добре вести и додатно присуство америчких компанија у Србији", рекала је Брнабић и подсетила на америцке компаније у Србији и то да би једна од њих до краја године требало да почене у Новом Саду да гради развоји центар за Европу.

Имамо много нивоа сарадње са америчким компанијама и са нашом дијаспором, удружење наших људи у Силицијумској долини - Србиан ентерпенерс, нам мого помаже, основали су и Фонд само за Србију који ће подржати наше старт ап иновативе компаније, навела је премијерка.

"То је карта на коју ми играмо, те ствари олакшавају и политичке односе, посбено у овако комплексним одонсима", рекла је Брнабић.

Путујем на Јахорину да пружим подршку Републици Српској

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да путује на Јахорину, на Економски форум, како би, пре свега, пружила подршку српском народу у БиХ и руководству Републке Српске, који су под великим притиском.

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да ће данас учествовати на завршном панелу Форума, са председницом РС Жељком Цвијановић и премијером Српске Радованом Вишковићем.

Истакла је да ће водити разговоре о сарадњи, а пре свега, о значају регионалне сарадње.

"Нама је регион изузетно важан као тржиште, а у региону најважнија је БиХ. Са БиХ имамо трговинску размену од пет милијарди евра", објаснила је она.

Брнабић је рекла да ће бити и политичких тема.

"Идем тамо лично и као вид подршке нашем народу у РС и руководству Српске који су под великим, нефер притисцима. Све што се дешава са санкцијама није у реду, нити демократски", указала је премијерка.

Брнабић је истакла да је тај став пренела и у разговорима са делегацијама САД протеклих дана.

"Сви увек чују у једној реченици други део, да ће РС бити приморана да напусти БИХ, а први део реченице не чују, а он је - уколико наставите да мењате Дејтонски споразум", нагласила је она.

Брнабић је подсетила да је Србија гарант Дејтонског споразума, а РС само покушава да не дозволи да се мења тај споразум, да се промене њима не намећу.

Пошто је Србија гарант Дејтона, она мора да подржава Српску у тим напорима, додала је она.

Премијерка је оценила и да промена Дејтона не води ка стабилности, већ нестабилности.

"Борићемо се за стабилност, за интересе РС као вид стабилности БиХ", поручила је Брнабић.

Она је истакла да је принципијелност у вођењу спољне политике оно што нас штити.

Словенија нам је велики ветар у леђа

Председница Владе  оценила је као бруталну лаж наводе појединих медија да председник Србије Александар Вучић није честитао Роберту Голобу, лидеру Покрета Слобода, победу на парламентарним изборима у Словенији и нагласила да Београд и Љубљана имају јако, јако добре односе.

То да ли је честитао или није лако је проверити, рекла је Брнабић за ТВ Пинк и нагласила да такве бруталне лажи заиста могу да нанесу огромну штету Србији, као и лаж коју су тајкунски медији објавили - да не признајемо и не поштујемо територијални интегритет Украјине.

Брнабић је оценила да постоје људи који само то гледају и могу да искористе такву лаж да кажу да смо имали одличне односе са владом Јанеза Јанше, а сада их више немамо.

Све то, како каже, нема везе са новинарством, наши односи су јако добри. Континуирано су били добри, када је био премијер Миро Церар, Маријан Шарец, .. имали смо заједничке седнице владе и када је Јанез Јанша био председник владе, рекла је Бранбић.

Подсетила је да је председник у честитки завхалио Словенији која нам је била велики ветар у леђа, били су нам јака подрска када се отварао кластер.

Додала је да не зна чему та брутална лаж служи осим да поквари наше односе са партнерима у Словенији, посебно у овом тренутку када се многи труде да нападну Србију за нешто.

Навела је и то да су многи у Загребу, Сарајеву, Приштини на изјаву руског председника Владимра Путина да Доњецк и Лугањск имају право на самоопредељење као Косово "скочили" да славе Путина и тврде да је тиме понизио Вучића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести