Брнабић: Уставне реформе за независно и одговорно судство

БЕОГРАД: Уставне реформе важне су због грађана Србије, а не због чланства у ЕУ, јер треба да обезбеде оно око чега се сви слажемо - да имамо независно, ефикасно и одговорно судство, у које поверење имају грађани и привреда, поручила је данас премијерка Ана Брнабић. 
u
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

“Не покушавамо да завршимо нешто и да чекирамо једно од поља која нам требају за даље отварање и затварање поглавља, већ да бисмо имали принципе судства, око којих се нико од нас не спори - да имамо незавнисно, ефикасно и одговорно судство у које пуно поверење имају сви грађани и привреда Србије”, нагласила је премијерка на округлом столу у вези са Нацртом уставних амандмана у области правосуђа. 

Додала је да дијалог постоји око тога како да се дође до крајњег резултата, али да се око тог резултата нико не спори. 

Како је рекла, у сваком озбиљном друштву постоји систем “check and balance”, односно судство ни у једној земљи не мозе да буде независно од свих, нити може да води искључиво само себе. 

То , поручила је, не би требало да буде случај ни у Србији. 

“Систем ''check and balance” обезбеђује контролу једне гране власти у односу на другу”, подвукла је Брнабић и додала да је Министарство правде у протеклом периоду учинило огроман напор и добар посао, када је реч о уставним реформама. 

Министарство правде организовало је округли сто на којем ће бити представљен о Нацрту уставних амандмана у области правосуђа, који је усклађен са препорукама Венецијанске комисије. 

Поред премијерке и министарке правде Неле Кубуровић, у уводном делу говоре и министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабриц ии шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио. 

Округлом столу присуствовују сви релевантни представници правосудних институција, организација цивилног друштва, као и међународних институција. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести