Брнабић: Велики дан, болница стиже у правом тренутку за Србију

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да нова ковид болница у Батајници, која ће данас бити отворена, долази у правом тренутку за Србију јер ће растеретити здравствени систем, помоћи здравственим радницима и спасити животе.
 Premijerka Ana Brnabić  Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

"Данас је велики, историјски дан и остаће уписан у историји као време када смо за четири месеца изградили не једну болницу, која се данас отвара, већ две, јер ускоро завршавамо и болницу у Крушевцу", рекла је Брнабић за РТС уочи званичног отварања болнице.

Она је додала и да одлично напредују радови на болници у Крушевцу, која би требало да буде отворена, како каже, 15. децембра.

Брнабић је рекла да ће пацијенти из Београда бити преусмеравани у болницу у Батајници већ данас поподне.

Она је захвалила министру здравља, здравственом систему, председнику Србије, као и особљу из Клиничког центра Србије, које ће радити у болници у Батајници.

Брнабић је рекла да ће у болници у Батајници радити 1.600 лекара, медицинских рандика и немедицинског особља и подсетила да је примљено и ново особље.

Премијерка је истакла да ће здравствени систем Србије, кад победимо корону, из ковид кризе изаћи значајно јачи него што је био раније и да ће Србија наставити да га гради, јер остаје један од три кључна приоритета.

"Ми ћемо изаћи из кризе са две потпуно нове огромне болнице у Београду и Крушевцу, са великим бројем новозапослених лекара, сестара, техничара, немедицинског особља, многи млади људи ће добити шансу за посао. Имамо нову опрему коју никад пре нисмо имали, ванредно смо повећали плате здравственим рандицима, примили смо нове раднике, имамо мрежу лабораторија по Србији коју нисмо имали", казала је Брнабић.

Надам се, прве вакцине у земљи до краја децембра

Премијерка Брнабић поручила је да се нада да ће прве вакцине против корона вируса бити у земљи пре краја децембра, наводећи да се држава у највећој могућој мери труди да то испуни.

"Ја се надам да ће бити онако како смо и обећали, да ће Србија бити међу првим земаљама које ће имати вакцину и да ћемо прве вакцине имати у земљи до краја децембра", навела је Брнабић за РТС.

Она је подсетила да су у Србију јуче стигле прве вакцине Спутњик Ве, 20 доза за проверу и тестирање.

Навела је и да је са Фајзером потписан предуговор, да је јуче на седници Владе Србије усвојен и уговор са Фајзером који би, како је навела, требало да буде потписан најкасније у понедељак.

Додала је да се преговара и са кинеским партнерима и да је потписано писмо о намерама.

"Ми ћемо се трудити у највећој могућој мери", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести