Брнабић: Великодушна помоћ Бахреина, јачаћемо односе

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на аеродрому у Београду, где је дочекала авион са донацијом Краљевине Бахреин, да је помоћ од 67,5 тона медицинске опреме изузетно великодушна донација
Premijerka Ana Brnabić foto. Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић фото. Танјуг/видео

Брнабић је новинарима рекла да је током јануара стигло пет авиона из Бахреина и навела да је у контингенту који је данас стигао авионом из Бахреина и 20 респиратора.

Премијерка је рекла да ће ова помоћ бити распоређена према потребама ковид болница и амбуланти у Србији, односно потребама здравственог система.

"Ова помоћ је резултат телефонског разговора председника Србије Александра Вучића и бахреинског краља 24. новембра прошле године. Они су разговарали о унапређењу политичких и економских односа, а краљ Ал Калиф је тада понудио помоћ Србији у борби против пандемије", рекла је Брнабић.

Захвалила је краљу Бахреина Хамаду бин Иси Ал Калифу на донацији и навела да је Бахреин веома угледна земља у арапском и муслиманском свету.

Нагласила је да ће Влада Србије предано радити на унапређењу односа са Бахреином, те да је испорука помоћи велики корак ка томе.

Премијерка је рекла да помоћ Бахреина Србији довољно говори о угледу председника Вучића и Србије у свету и свему ономе добром што је Србија радила од 2014. године.

"До сада нисмо имали нарочито блиске везе, али зато је важан разговор који су имали председник Вичић и краљ Бахреина и трудићемо се да развијамо што боље односе", навела је она.

Бранбић је захвалила и Ер Србији на свему што је учинила од почетка епидемије на допремању медицинске опреме са разних страна.

"Сва ова помоћ и донација не би тако брзо и ефикасно стизала да немамо компанију као што је Ер Србија", рекла је Брнабић.

У име краља Бахреина видео поруком се присутнима на аеродрому обратио председавајући Врховног већа за омладину и спорт и саветник за националну безбедност, шеик Насер бин Хамад Ал Калиф.

''Поздрављамо њихову храброст и посвећеност. Част нам је да уручимо помоћ у медицинској опреми Београду и помогнемо нашим пријатељима у кризним временима када се боримо са овом болешћу'', рекао је шеик Ал Калиф.

Изразио је уверење да ће донација учврстити односе два народа, као и да се кроз међународну сарадњу може пружити бољи одговор на изазове као што је пандемија ковид-19.

''Желимо да развијамо сарадњу и јачамо везе између наше две земље. Српском народу желим добро здравље, напредак и просперитет'', поручио је шеик Ал Калиф.

 

Вучић захвалио краљу Бахреина на упућеној помоћи
 
Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас краљу Бахреина, Хамаду бин Иси бин Салману Ал-Калифи писмо помоћи у медицинској опреми, коју је та земља послала Србији.
 
У писму краљу Бахреина, Вучић је истакао да медицинска опрема коју је послао представља знак пријатељства и великодушности Краљевине Бахреин, коју грађани Србије изузетно цене.
 
Прошлу годину, напоменуо је, обележили су изазовни догађаји проузроковани глобалном пандемијом ковид19, која је у великој мери одложила и успорила бројне међународне активности.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести