Брнабић: Вероватно потпуно укидање забране запошљавањa од 2020.

БЕОГРАД: Премијерка Ана Бранбић најавила је данас да ће влада вероватно на крају године предложити потпуно укидање Закона о забрани запошљавања у јавном сектору.
brnabic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

"На крају 2019. вероватно ћемо предложити потпуно укидање тог закона, да не постоји више забрана запошљавања у јавном сектору. Али, ћемо задржати комисију за запошљавње, јер морамо да имамо систем контроле, па свакако и кроз централни реигистар обавезника социјалног осигурања, али и кроз владину комисију како не би дошло поново до прекомерног запошљавања", рекла је премијерка у Скупштини Србије.

Она је одговарајући на посланичко питање Муамера Зурколића - када ће бити укинута забрана запошљавања у јавном сектору пошто квалитет у школство трпи због тога, рекла да влада никада није била против тога да се запосле људи где постоји недостатак кадрова.

Брнабићева је навела да је у сектору здравства само прошле године запослено 4.000 људи, а ове године још више.

"Нисмо дозвољавали запошљавање додатне админситрације, осим у ванаредним околностима, исто тако и у школству", додала је премијерка.

Како је рекла, највећи проблем је у систему социјалне зашите и већ је разговарала у влади о томе пре два дана и договорено је да се одржи посебан састанак.

"Ту нам недостаје 790 људи. У школству, ако постоји потреба и она се образложи, ако постоји простор у буџету за плате, иде аутоматски дозвола за запошљавње. Све ће бити другачије од 1. јанура 2020, релаксираћемо то питање, али задражавамо контролу да не би дошло до искакања из буџета и прављења огромних трошкова", навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести