Брнабић: Влада је посебно рационална што се тиче путовања

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић каже да је Влада Србије била рационална што се тиче средстава за службена путовања, да се буџетом за наредну годину бавила у апсолутним бројевима и да јој је било важно да сагледа правац сваког министарства и да ли су предвидели средства да то остваре. 
brnabic tanjug
Фото: Tanjug

Упитана зашто је буџетом за 2018. годину Министарство просвете добило највише новца за путовања, она је рекла да ће "морати да погледа", да је гледала апсолутне бројеве и да јој је било важно да Министарство просвете добије највеће повећање. 

"Ту има пуно повећања за опремање основних и средњих школа у складу са приоритетима Владе Србије, увођењем информационих технологија. Средње стручне школе ће нам бити фокус наредне године, јер је 2017. године фокус био на основним школама и факултетима", рекла је Брнабић новинарима након првог састанка Комисисије за припрему Предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности.

Како каже, мораће да се консултује са министром просвете, а претпоставља да је то новац намењен и за стручна путовања запослених у школама.

"У Министарству просвете је добро урађен буџет, имају јако пуно давања. Видели сте, министар сада прича о таблетима у школама, дигитализацији наставног програма. То је до сада урађено само у Финској. Дакле, озбиљне реформе имају на уму", нагласила је она.


ИТ сектору недостаје 15.000 људи

Председница Владе каже да да ИТ сектору недостаје око 15.000 људи, да преквалификацијама, повећањем квота на факултетима, али и у средњим школама, држава покушава да тај недостатак ублажи. 

Она је појаснила да се преквалификације у првом и другом кругу пријавило скоро 20.000 људи, а да је преквалификовано око 1.000 кандидата.

"Људи размишљају о својој будућности и преузимају иницијативу. То је оно што нам је фалило у прошлости", рекла је Брнабић.

Како каже Национална служба за запошљавање је ове године буџетирала средства за преквалификације 1.000 људи, а да ће преко Канцеларијеза за информационе технологије и Е управу ићи још 500 људи, тако да ће наредне године бити преквалификовано још 1.500 људи.

"То ће бити 2.500 људи. Паралелно радимо на унапређењу капацитета факултета да упишу више људи. Подигли смо у октобру квоте за 20 одсто. Морамо више да радимо са средњим стручним школама", појаснила је она.

Процењено је, додаје, да ће дефицит ИТ кадрова у ЕУ 2020. године бити 750.000 људи, а милион људе из здравства медицинске сестре и лекари. 

"Борићемо се са тим кроз развој инфраструктуре научно -технолошких паркова. Пружаћемо подршку иновативним компанијама. Пореске олакшице смо обезбедили за отварање старт -ап компанија", нагласила је мпремијерка.

Као позитивне примере где се људи враћају из иностранства навела је компанију Нордеус, али и Институт за физику.


Њен одговор прокоментарисао је и председник Србије Александар Вучић који је шаљиво рекао "Ана је постала супер политичар. Ви је питате за путовања, а Ана пребаци на таблете и дигитализацију". 

"Ко ће знати шта је свако министарство убацило у буџет. Немогуће је знати сваки раздео... Министар ће морати касније да пружи одговор", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести