Брнабић: Волела бих често да ЕУ гласније и јасније реагује

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас да би често волела да ЕУ гласније, ефикасније и јасније реагује, али да је Унија таква каква јесте, а што се Црне Горе тиче каже да је одсуство реакције на тамошња дешавања исто реакција.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

Брнабић је, у емисији "Фокус" ТВ Б92, упитана за нереаговање ЕУ на актуелне догађаје у региону, казала да би волела да не расте евроскептицизам у Србији, јер је ЕУ за нас важна.

"ЕУ је наш стратешки пут, тамо где желимо да будемо је пунправно чланство из много разлога. Разумем да наши грађани често размишљају да ли је то прави пут. Међутим, нама је више од 65 одсто страних директних инвестиција из ЕУ, и наше главно тржиште за извоз је у сличном проценту Унија", рекла је она.

Брнабић је истакла да је Србија у сваком смислу усмерена на ЕУ, географски, културолошки, економски, у вредностима и у сваком другом смислу.

Пуноправно чланство у ЕУ ће нам, како истице, донети много тога доброг.

Подсетила је да би као пуноправни члан имали на располагању неупоредиво више финансија и фондова.

Уз то подсетила је да је за нас ЕУ мировни пројекат који је донео најдужи период мира на континенту.

"Желимо за генерације које долазе за нама да осигурамо тај дуготрајни мир", подвукла је она.

Што се тиче реакција и недостатка реакција, на пример недостатак реакције на дешавања у Црној Гори и региону, то је за њу, како додаје, исто реакција.

“Мислим да су институције као Венецијанска комисија биле јасне. Ја бих често волела да ЕУ гласније, ефикасније и јасније реагује, али она је таква каква јесте“, закључила је она.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести