Брнабић: Вучић се бори за компромис и безбедност грађана

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић улаже више од 80 одсто свог времена у налажење компромиса за КиМ, који ће допринети безбедности грађана Србије, али и нашег становништва у јужној српској покрајини, њиховог права на живот и рад, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
ana brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"За компромис је потребно најмање двоје, међутим сада је то више чинилаца. Људи у Приштини су рекли да немају своју спољну политику, већ да је то за њих спољна политика САД-а", рекла је Брнабић.

Каже да је управо из тог разлога указала да је потребно разговарати и са партнерима из САД-а о томе какав је дугорочан компромис потребан, као и са колегама из Брисела, који гарантују Бриселски споразум, који више од пет година није имплементиран, навела је Брнабић.

Када је Брисел притиснуо Приштину да имплементира Бриселски споразум у делу за Заједницу спрских општина, онда су, каже, почели да причају да ЗСО није важна и да ћемо да губимо време. 

"То тако не може. Имате Србију и председника који улаже огромне напоре и храброст да изађе из зоне комфора да бисмо ми показали да је Србија спремна на компромис", рекла је Брнабић.

Тако је одговорила на питање новинара да ли сматра да ће притисак на Београд по питању решавања косовског питања бити појачан, а процес убрзам, с обзиром на убрзан процес решавања односа између Грчке и Македоније и БиХ и Републике Српске.

Ипак, премијерка је поручила да уколико немамо другу страну која је довољно одговорна да имплементира оно што је потписала, онда се неће разговарати ни о другим питањима.

Брнабић је рекла и да верује да ће то бити тешки разговори у будућности, све тежи, док се бриселски спораузм не имплементира.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести