Брнабић: Желимо добре односе са Македонијом

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да није разговарала ни са македонским премијером Зораном Заевом ни са амбасадорком те земље у Србији Вером Јовановски-Типко о могућности да Македонија подржи чланство Косова у Интерполу, и поручила да ће Србија дати све од себе да са Македонијом има само најбоље односе.
brnabic i jovanovska tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Брнабић је на пријему поводом Дана независности Македоније упитана да прокоментарише медијске написе да ће Македонија можда подржати Косово у Интерполу и може ли се то одразити на односе две земље, рекла да о томе није разговарала ни са македонским колегом Зевом ни са амбасадорком те земље у Србији, и да ће се о томе тек разговарати.

"Вечерас не бих причала о томе. Вечерас славимо наше добре односе и Дан Македоније. Србија је отворена, флексибилна и даћемо све од себе да имамо најбоље односе", назначила је премијерка, која је у име Владе Србије честитала Дан Македоније.

Она је навела да је пре неколико дана разговарала са амбасадорком Вером Јовановски-Типко о даљој сарадњи две земље и подсетила да је упутила званичан позив премијеру Заеву да посети Београд у новембру.

"Остало је да утаначимо датум и искористимо прву посету за планирање заједничке седнице две владе и очекујем добру и успешну сарадњу у будућности", изјавила је премијерка.

Јовановска без коментара о чланству Косова у Интерполу

Амбасадорка Македоније у Србији Вера Јовановска Типко није вечерас, на пријему поводом Дана независности те земље, коментарисала наводе појединих медија да би Македонија могла да подржи чланство Косова у Интерполу.

Она је новинарима, упитана да прокоментарише такве наводе и како би таква одлука Македоније утицала на односе две земље, рекла да су Македонија и Србија традиционално пријатељске земље и да је један од приоритета Македоније да јача и унапређује односе са свим земљама у региону, самим тим и са свим суседима.

"Посебан однос Македонија има са Србијом и видимо пут да сва отворена питања можемо да решимо кроз искрен и конструктиван дијалог, уз узајамно поверење и поштовање", рекла је Јовановска Типко.

Амбасадорка је додала да треба да имамо визионарску мисију за будућност, а то су економски просперитет и стабилан регион на добробит свих грађана.

Упитана да ли све то значи да одлука још није донета, Јовановска Типко је одговорила: "Не говорим о одлукама, данас говорим о Дану Македоније".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести