Брнабићева: Нова влада-влада континуитета која ће оправдати поверење

БЕОГРАД: Мандатарка Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће нова влада бити влада континуитета од 2014, у њој ће највероватније бити 50 одсто жена и два нова министарства, а водиће никада озбиљнију борбу против корупције и криминала.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић
"Биће то Влада континуитета од 2014. Радиће са председником у истом тиму, једна од највећих снага Србије је то што смо ми, и ја као председница владе и мандатар и влада, једно са председником Републике", рекла је Брнабић, којој је председник Србије Александар Вучић поверио мандат за састав нове владе.
 
Напомињући да не може да прича о коалиционим партнерима и саставу владе, јер мора прво у уторак да добије подршку Председништва СНС, Брнабић је казала да ће у влади највероватније бити 50 одсто жена и два нова министарства.
 
Према њеним речима, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог ће отворити простор за другачију динамику у друштву.
 
Том министру неће бити лако, рекла је Брнабић на ТВ Пинк и додала да ће се и остали суочити са озбиљним изазовима у ресору, имајући у виду да Србија бележи најбржи раст економије у Европи.
 
Сви ћемо морати да дамо све од себе, да наставимо овим путем којим смо кренули, рекла је она
 
Мислим да људи који нас критикују што се толико чекало на владу, наглашава, потпуно другачије гледају на одговорност од нас у СНС и од преседника.
 
"Што веће поверење, то већа одговорност, а када имате такво поверење које је добила листа ''За нашу децу'', размишљате каква треба да буде влада, какав програм - да оправдамо све веће поверење грађана", рекла је Брнабић.
 
Како каже, није то направите владу за три минута, то је огромна одговорност на нашим леђима, на леђима Александра Вучића, да убразате раст и развој не смо економије, већ и друштва.
 
Упитана да ли је истина да су неки министри ишли у амбасаде и тражили да буду и даље у њој, Брнабић је рекла да је то тачно али и да је то најгоре што су могли да ураде, и као што је то одавно говорио председник Вучић.
 
То је најгора могућа препорука, оценила је она.
 
Како каже, иако бројеви показују безбедну и стабилну земљу, нова влада водиће никада озбиљнију борбу против корупције и криминала.
 
"Грађани ће се до краја године осећати безбедније него икада, нико неће бити заштићен", рекла је она и додала да се осећа много јаче него 2017. када је добила мандат први пут да оформи владу, јер никоме не би било лако да седне у фотељу након Александра Вучића и да покуша да успостави ауторитет.
 
"Успела сам уз велику подршку Александра Вучића и СНС", казала је Брнабић.
 
"Нова Влада ће бити јако добра, биће то људи са изванредном енергијом, фантастична, експозе је спреман, радила сам са тимом десетак дана", рекла је Брнабић.
 
Ђорђевић себе дисквалификовао значком руске службе државне безбедности
 
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић сам себе дисквалификовао, не само од председничких избора 2022. године, већ уопште од озбиљног бављења политиком у Србији тиме што је, како је навела, носио значку државне безбедности друге земље тј. Русије.
 
Брнабић је Ђорђевићу поручила да треба да иде у Русију и тамо се бави политиком.
 
"Имате политичара у Србији, Млађана Ђорђевића, који се помињао као претендент, да буде један од кандидата на председничким изборима 2022. године, а који оде и носи значку државне безбедности, тајне службе друге државе, у овом случају Руске Федерације, али би било једнако страшно да је то ЦИА, ФБИ...", рекла је Брнабић у емисији Хит ТВит на ТВ Пинк.
 
ЗСО мора да се формира не као НВО већ по договору
 
Председница Владе Ана Брнабић изјавила је вечерас да питање Косова и Метохије и однос са Приштином остаје један од највећих изазова и за питање безбедности земље.
 
Нагласила је да је Србија имплементирала све договорено у Бриселу и поручила да Заједница српских општина (ЗСО), што је обавеза Приштине, мора бити формирана онако како је договорено, а не као НВО.
 
Брнабић је гостујућу на ТВ Пинк, навела да око ЗСО нема даљег дијалога, те да је разочаравајуће што је ЕУ, која је, како је нагласила, стратешки циљ и нове владе Србије, дозволила да ЗСО не буде формирана ни седам година од када је договорена.
 
Како је додала, цивилизацијска је норма и црвена линија да ако нешто испреговарате и потпишете, то онда и имплементирате.
 
Брнабић је нагласила да питање КиМ остаје пар екселанс питање за безбедност Србије, како се не би догодило "да један дан неко, намерно или случајно, провокацијом направи ситуацију да имамо оружани сукоб", као у случају Нагорно-Карабаха.
 
"То не можемо да дозволимо", рекла је Брнабић и оценила да Србија има много више да изгуби од Приштине.
 
"Нисмо земља као 2014. већ земља која ће бити лидер у Европи по расту, незапосленост је само 7,3 одсто, препознати смо као лидер у дигитализацији...земља смо која има све јачи сектор малих и средњих предузећа, земља са јаким партнерствима и са све више нових партнерстава", рекла је она и додала да те успехе морамо љубоморно да чувамо и да балансирамо.
 
Приштина није урадила много, казала је Брнабић и навела да је на КиМ катастрофа са незапосленошћу, криминалом, корупцијом...
 
"Зато ме плаши да политичари када немају идеје посебно на овом делу Балкана, када немају идеју како да направе квалитет живота, они онда дижу тензије.Тога се плашим и зато ће то бити један од највећи изазова у мандату будуће владе", закључила је Брнабић.
 
Нећемо ограничити кретање грађана, носите маске
 
Председница Владе Ана Брнабић изјавила је вечерас да не постоји план да се грађанима Србије забрани кретање због новог таласа корона вируса.
 
"То ћемо избећи, успећемо на други начин да превентивно делујемо код трећег таласа", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинк.
 
Брнабић је оценила да ако не будемо дисциплиновани, брзо можемо доћи у проблем и апеловала на грађане да носе маске.
 
"Као неко ко је председник Кризног штаба морам да кажем да се то не зауставља тако лако. Видимо пораст бројева и сигурно је да ћемо у данима пред нама имати погоршање", навела је Брнабић и указала да је важно да се заштити здравствени систем.
 
На питање како би изгледао слом здравственог система, Брнабић је рекла да би то било исто као у Њујорку, Италији...а то значи да не би било места на интензивној нези, не би било анестезиолога...
 
"Имамо толико респиратора да верујем да ћемо икада доћи у ситуацију да их нема довољно. Међутим, не можемо поново да приуштимо поново да све болнице буду ковид болнице, морамо да лечимо и оболеле од других болести", рекла је Брнабић.
 
Напоменула је да се привремена болницу у Арени отвара не да зато што су болнице пуне, већ да не би друге болнице претварали у ковид болнице.
 
На коментар да су главни кривици за ширење епидемије и нови талас изласци односно власници локала, сплавова, и да изостају казне, Брнабић је упитала да ли знате колико морате да имате инспектора да контролишете све кафиће.
 
Она је одбацила тврдње које као разлог за изостанак кажњавања наводе да је то зато што су неки власници "ваши, а неки наши".
 
"Ово је заједничка борба за све нас, за све грађане, здравствене раднике, наплаћујемо приличне казне", рекла је Брнабић и поновила да не смемо да дозволимо да нам све болнице буду ковид и дођемо у ситуацију да не можемо да лечимо људе оболеле од других болести.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести