Брза саобраћајница кроз Бачку и Банат и даље чека пројекат

Председник Србије Александар Вучић позвао је надлежне да израде пројекте за реализацију важних инвестиција јер, како је, нагласио недавно гостујући на РТС, пара има.
д
Фото: Промо

Тиме је председник Србије актуализовао и за Војводину важан пројекат изградње брзе саобраћајнице којом би се спојили Бачка и Банат и гранични прелази наше земље с Мађарском и Румунијом.

Ради се о државном путу који би био најкраћа веза од Сомбора до Кикинде, а пролазио би кроз Западнобачки, Јужнобачки и Севернобанатски округ. Изградња те саобраћајнице с четири траке, којом ће возила моћи да се крећу 100 километра на сат, најављена је 2019. године. Подсетимо, Вучић је у новембру прошле године најавио да ће се та брза саобраћајница наћи у Националном инвестиционом плану. То ће, како је рекао, бити од пресудног значаја за довођење нових инвеститора у тај део Србије. Та брза саобраћајница би, навео је тада Вучић, била попут паралеле која би се наслањала на вертикалу Коридора 10, и то би значило много за Западнобачки, Севернобачки и Јужнобачки округ, као и за цео северни Банат.

Чека се пројекат за брзу саобраћајницу: гранични прелаз с Мађарском (Бачки Брег) – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Бечеј – Кикинда – гранични прелаз с Румунијом (Наково)

Саобраћајница је свакако важна и због тога што ће допринети даљем повезивању људи, посебно грађана Сомбора и Баје, градова-побратима, као и због граничног прелаза Бачки Брег, који треба да прими теретни саобраћај преко пет тона.

Израду студије оправданости с идејним пројектом финансира ЈП „Путеви Србије”, а израду нацрта просторног плана посебне намене Покрајина. Новац за то је обезбеђен. Скупштина Војводине је и донела одлуку о изради тог документа који се финансира из покрајинског буyета, али како наводе у Секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине, да би се нацрт документа израдио и доставио на увид стручној јавности, а потом Скупштине Војводине на усвајање, потребан је идејни пројекат који још није направљен јер се на јавни позив „Путева Србије” није пријавила ниједна пројектантска кућа. 

На јавни позив „Путева Србије” није се пријавила ниједна пројектантска кућа. У питању је захтевна саобраћајница, дуга 175 км и процењене вредности око 835 милиона евра

Подсетимо, „Путеви Србије” су у фебруару ове године расписали јавну набавку за студију оправданости с идејним пројектом изградње брзе саобраћајнице гранични прелаз с Мађарском (Бачки Брег) – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Бечеј – Кикинда – гранични прелаз с Румунијом (Наково), процењене вредности од 300 милиона динара, без ПДВ-а. На јавни позив, који је затворен 30. марта, међутим, није се пријавила ниједна пројектантска кућа. На порталу „Путева Србије” се наводи да је, пошто нису испуњени услови за доделу уговора, с обзиром на то да до рока предвиђеног за подношење понуда на писарницу наручиоца није пристигла понуда ниједног понуђача, одлучено као у диспозитиву на основу члана Закона о јавним набавкама да ће бити донета нова одлука о покретању поступака. Не наводи се када би то могло бити, а у међувремену министрака грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је, почетком јуна, приликом посете Сомбору, изјавила да очекује да до краја године буде завршена пројектно-техничка документација за брзу саобраћајницу Сомбор–Кикинда.

– У питању је захтевна саобраћајница, дуга 175 км и процењене вредности око 835 милиона евра – казала је она. 

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести