Брзом пругом од Београда до Новог Сада крајем године

БЕОГРАД: Леви колосек пруге за велике брзине од Београда до Старе Пазове завршен је 19. марта, и од 21. марта је привремено слободан за саобраћај, а сада се ради на десном колосеку, изјавио је данас представник конзорцијума кинеских извођача Џоу Сјун током посете председника Александра Вучића.
д
Фото: Танјуг/Зоран Жестић
Кинеске копаније ЧЧ и ЦРИ тренутно граде деоницу од Београда до Старе Пазове у дужини 34 километра.
 
Сјун је најавио да ће у наредних неколИко дана из Кине да стигне још 220 радника како би од 1. априла почело да се ради у две смене да би саобраћај од Београда до Новог Сада био пуштен до краја ове године.
 
Подсетио да је дужина читаве деонице од Београда до Будимпеште 350 километара, а кроз Србију 180 километара, и напоменуо да радови кроз Србији напредују знатно брже него они у Мађарској.
 
„Деоница ћемо да завршимо крејем септембра ове године и да обезбедимо да се крајем године пусти у саобраћај.
 
"Србија у свему најбрже напредује. Али наша мађарска браћа ће да ураде одличан посао, то су озбиљни људи", приметио је председник.
 
На то је Сјун рекао да су у станици Земун завршени колосеци од шестог до једанаестог као и нова станична зграда, а да је најтежи део ове деонице била станиоца у Батајници која је највећа на читавом правцу до Новог Сада.


Вучевић: Наша земља је све развијенија

Србија управо добија најмодернију пругу у овом делу Европе, а у то сам се уверио и данас када сам са председником Александром Вучићем обишао завршне радове на изградњи вијадукта и полагању колосека преко вијадукта у Бешкој, на деоници пруге за велике брзине Стара Пазова - Нови Сад. Сваки метар ове пруге значиће нашим грађанима који желе да избегну гужве на аутопуту. Сваким даном наша земља је све развијенија и све боља. Живела Србија!


"Ово је друго лице Србије. Људи из Србије и даље не верују да ће то да буде. Ми се одавне не возимо возовима, тек сад су људи из Ваљева и Вршћа почели да иду ка Београду, да помало користе возове. Ми смо заборавили на железницу. Ми не можемо да направимо ни физибилити студију, јер не знамо колики ће број људи да се вози возовима", рекао је председник Вучић.

 

Брза пруга Београд - Стара Пазова готова крајем септембра

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас градилиште на железничкој станици Земун која је део пројекта изградње брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, а кинески извођачи су најавили да ће прва деоница, од Београда до Старе Пазове, бити завршена до краја септембра.

Вучић је контролу радова на будућој прузи, за возова брзине до 200 км на сат, започео на деоници Београд Центар - Стара Пазова, где је од кинеских компанија добио обећање да ће пруга бити завршена до краја септембра и да ће моћи да се пусти у саобраћај до краја године.

Такође, Кинези су, на питање председника када ће почети да граде и последњу деоницу брзе пруге од Новог Сада до гранце са Мађарском, најавили да ће радове започети 1. септембра.

"Ово је друго лице Србије. Грађани су поново почели да се возе железницом. Када буде готова брза пруга, биће ми лакше да идем до Новог Сада возом, биће брже и лепше путовање", рекао је Вучић.

Председник је захвалио Кини и подсетио да је пројекат брзе пруге део иницијативе "Појас и пут".

Обиласку радова присуствују и министар грађевинарства Томислав Момировић, амбасадорка Кине Чен Бо и заменик градоначелника Беогада Горан Весић.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Радови се тренутно обављају на деоницама од Београда до Старе Пазове у дужини од 34,5 километрара на којој раде кинеске компаније CCCC и CRI, као и на релацији Стара Пазова - Нови Сад у дужини од 40,4 километра коју гради руски РЖД Интернешенел.

На деоница Београд Центар - Стара Пазова пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехничке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд Центар - Батајница до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на сат.


Руси од септембра граде и Диспечерски центар за железницу

Компанија РЖД Интернешнел је најавила да ће у септембру почети да гради нови Диспечерски центар за управљање железницом у Србији.

Вучић се током обиласка градилишта интересовао када ће Руси, који изводе радове на тој деоници, почети да граде и најмодернији Диспечерски центар за управљање српским пруграма, а директор РЖД Интернешнел у Србији Мансурбек Султанов најавио је ће уговор за прву фазу пројекта бити закључен у јуну и да ће физички радови кренути у септембру.

Султанов је казао да ће цео пројекат Диспечерског центра, који има више фаза, бити завршсен до краја 2023. године, када ће се из новог центра у Макишу покривати цела мрежа спрских пруга.

Вучић је истакао да ће нови Диспечерски центар бити од пресудног значаја за развој српских железница, пошто ће се тако остварити потпуна контрола над желзничким саобраћајем.

"Имаћемо већу уштеду и сигурност, знаћемо које пруге и возови су заузети, имаћемо пуну контролу", нагласио је Вучић.


То је прва деоница пруге брзе Београд - Будимпешта, која ће делом имати четири колосека, што ће бити прва таква пруга у Србији.

На два колосека возови ће ићи брзином од 200 км у путничком саобраћају, а на друга два брзином од 120 км у теретном саобраћају.

Пруга од Београда до Новог Сада ће, како је раније најављено, бити грађевински завршена до краја 2021. године.

Вредност радова на деоници до Старе Пазове је 350,1 милиона долара, што је обезбеђено из кредита Ексим банке Кине.

Радови су почели крајем новембра 2017. године.

У оквиру пруге биће изграђена три надвожњака: Камендин, Нова Пазова и Стара Пазова и подвожњак Земун поље, а биће уређене и железничке станице Нови Београд, Батајница, Стара Пазова и Нова Пазова.

Предвидена је изградња и нове станичне зграде у Земуну, а стајалиште Тошин бунар биће измештено на другу локацију. Такође, биће направљена нова стајалишта Алтина и Камендин.

Укупна вредност изградње пруге Београд - Будимпешта кроз Србију је око две милијарде долара, а пруга кроз Србију биће дуга око 184 километара.

Пројекат брзе пруге од Београда до Будимпеште је договорен измеду Србије, Кине и Мађарске у оквиру глобалне иницијативе Кине "Појас и пут".

Пруга се неће укрштати са путевима, а од Беогада до Новог Сада моћи ће да се стигне за мање од пола сата.

Председник Вучић ће касније данас обићи и завршне радове на изградњи вијадукта у Бешкој и полагању колосека на вијадукту.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Иначе у оквиру деонице Стара Пазова-Нови Сад гради се и тунел Чортановци за два смера укупне дужине 2,2 километра, као и вијадукт од три километра.

Изградња брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада почела је 2017. године, а укупна вредност радова је нешто већа од 580 милиона долара.

На тој деоници укупно ће бити изграђено 28 објеката, међу којима су галерије, надвожњаци, подвожњаци, потходници, вијадукти и мостови.

 

Много посла око експропријације
 
Радови на прузи Нови Сад-Суботица почеће у септембру, али до тада има још много посла око експропријације, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.
 
Вучић је, након обиласка радова у Бешки, упитан када ће пруга наставити до Суботице, пренео новинарима да је и данас разговарао са покрајинским премијером Игором Мировићем.
 
„Има још много посла око експропријације. Само на то месту имамо више плацева које морамо да екпропришемо, око 4.500 катастарских парцела. То је више него што је 2010. године било парцела на експропријацији у целој Србији“, објаснио је он.
 
На питање да ли ће у априлу, осим отварања фабрике чоколаде и Центра за вештачку интелгиненцију имати још разлога да дође у Нови Сад и Војводину, Вучић је одговорио да верује да ће имати прилику да представи и једну велику јапанску инвестицију.
 
„Верујем да ће бити много разлога за радост за Новосађане. Ако се сетите да 40 година нисте имали фабрику у Новом Саду, а после тога добијате Фрушкогорски коридор, неколико фабрика од Лира до Континенталовог РНД центра са 600 инжењера. Ускоро ће и једна од највећих јапанских инвестиција доћи. Мислим да Нови Сад има чиме да се похвали“, казао је он.
 
Што се брзе пруге тиче истиче да ће она омогућити да људи оду на кафу или ручак у Нови Сад.
 
„Приватно неће бити разлога да идем аутомобилом у Нови Сад. Сада када идем са момцима који ме чувају не можемо стићи за мање од 45 минута. Овако ћемо возом моћи за пола сата, а уједно ће бити лепше, јер ћемо моћи да уживамо у прелепој Србији“, нагласио је он.
 
Ђилас има рачуне,надлежни ће рећи да ли има крив.дела
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да он једино може да каже да Драган Ђилас има рачуне у иностранству и да је украо много пара док је био на власти, а да ће надлежни органи утврдити да ли у вези са тим рачунма има кривичног дела, то јест да ли је Ðилас утајио порез на капиталну добит, дивиденду и пренос апсолутних права.
 
То је посао надлежних органа, истакао је Вучић.
 
Он је тако одговорио на питање Н1 зашто су он и његови сарадници и медији у случају свакодневних оптужби на рачун Драгана Ðиласа преузели улогу државног тужиоца и да ли је у реду пресуђивати у јавности а да нема пресуде нити оптужнице.
 
"У начину на који сте поставили питање види се све лицемерје медија Ђиласа и Шолака односно медија и политике коју воде. Нисам тужилац, али имам свој мозак. Али, сте ви дали себи за право да будете тужиоци и браници и да имате право на све, јер ја сам наводно био убица и Оливера Ивановића, данас сам и Цвијана... Лупетају свашта моји политички противници", навео је председник у одговору.
 
Вучић је рекао да већ две године исти медији који му сада постављају та питања суде њему, оптужују га и имају унапред изречну пресуду, и по питању Јовањице иако се, како је поновио, ни у једном документу не спомиње име Вучића и било кога из његове породице.
 
Када је реч о Ђиласу, Вучић каже да је он када је био на власти украо много пара и да то пише у АПР-у на основу података које је сам Ðилас пријављивао о приходима од скоро 700 милиона евра.
 
"Замислите да ја пријавим толике приходе и онда кажете да други пресуђују. Имам паметнија посла и чиме другим да се бавим", нагласио је Вучић.
 
Каже да су поједини медији чак ангажовали криминалце и убице како би им они нешто рекли о компромитујеће о њему да би могли унапред да донесу пресуду.
 
"И још да нам држите моралне придике ко коме пресуђује. То је најгоре лицемерје и дволично понасање. Пођите прво од себе и оних које подржавате", поручио је Вучић.
 
Додао је и да су његови политички противници и тајкуни тражили да се јавно објаве прислушкивани разговори и нагласио да у том случају то више не би личило на државу већ на "папазјанију двојице тајкуна".
 
На питање новинара да пркоментарише Ðиласову изјаву да "годинама покушавају да направе лопова од њега" и да га не би чудило да га приведу, Вучић је одговорио:
 
"Већ је почео да плаче и да кука над својом судбином, зове по амбасдама, свуда... ''замислите они ми кажу да сам украо, а ја само 700 милиона ева имам...'' Пустите ме тих прича. О томе одлучују надлежни органи и нећу даље о томе да причам".
 
На питање да ли је упознат са тиме да су грађани Голубинаца због градње брзе пруге одсечени од Старе Пазове и да морају да иду преко Инђије, Вучић је рекао да је тим људима због градилишта пут дужи око пет километара, али да је то сада неопходно због радова, као и да ће становници Голубинаца имати велике користи када та пруга буде направљена.
EUR/RSD 117.1205
Најновије вести