Буџетска инспекција поднела кривичну пријаву против Бастаћа

БЕОГРАД: Служба за буџетску инспекцију Града Београда поднела је против председника општине Стари Гради Марка Бастаћа кривичну пријаву Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Београду за борбу против корупције, рекла је Танјугу начелница управе града Београда Сандра Пантелић.
marko bastac
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Према кривичној пријави, Бастаћ се сматра одговорним за кршење Закона о буџетском систему због низа неправилности које је, како се наводи, утврдила буџетска инспекција у ванредној контроли материјално–финансијског пословања општине Стари град за 2018. годину.

Буџетска инспекција у пријави наводи да је контролом констатовано низ неправилности, па су дати чињенични описи радњи из којих произилази извршење кривичног дела - набавка услуге посредовања приликом ангажовања извршилаца за обављање несистематизованих послова у Градској општини Стари Град.

Кривичном пријавом Бастаћу се на одговорност стављају и неправилности због избегавања примене прописа који уређују ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, као и у вези са исплатама накнаде за превоз ангажованих лица.

Терети се и да је као председник ГО Стари град 5. јула 2018. године платио привредном друштву „Codex trade“ д.о.о износ од 200.000 динара без правног основа, што је износ који то привредно друштво дугује Н.А, чиме се, како наводи буџетска инспекција, основано сумња да је нанета штета буџету општине од 200.000 динара.

Такође, утврђено је да је као наредбодавац за извршење буџета ГО Стари град, 18. јуна 2018. године извршио исплате у укупном износу од 210.735 динара без правног основа, за дуг привредног друштва „Codex trade“ д.о.о према Zini Al-Sattaf, чиме је такође, у том износу, нанета штета општинском буџету, наоди се у пријави.

Бастаћ се сумњичи и да је извршио плаћања Агенцији „Нана С. В" од скоро четири милиона динара, без доказа да су геронто домаћице из те агенција заиста пружале помоћ у кући старим и изнемоглим лицима.

Кривичном пријавом Бастаћу се на терет ставља и умањење прихода од накнаде за постављене апарата за кокице од корисника јавне површине за 40 одсто, чиме је нанета штета општинском буџету за 2,8 милиона динара.

У кривичној пријави, у коју је Танјуг имао увид, детаљно су описане радње извршења за које се терети Бастаћ и приложени докази којима се поткрепљују те тврдње, као и рачуни које је поднео Д. У. у вези са унутрашњим узбуњивањем.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести