Кинези улажу до две милијарде, РТБ мотор развоја истока Србије

БОР: Кинеска компанија Зиђин ће у РТБ Бор  само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до две милијарде евра, рекао је председник Србије Александар Вучић.
vucic rtb bor
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Тиме ће се, рекао је он, шестоструко повећати производња у наредних шест година, а највећи део тог новца биће намењен управо за РТБ Бор.

Очекујемо да за шест година производња буде већа - троструко овде у (РТБ) Бору и још 80.000 тона буде производено у 'Тимоку' (Чукару Пеки). То је дакле петоструко или шеструко већа производања него што смо имали раније, истакао је Вучић, обраћајући се радницима током обиласка погона топионице бакра Зиђин Бор.

Каже да су га наши људи током његових ранијих посета РТБ - у Бор уверавали како смо чудесне помаке направили, али да је после, када је пронађен кинески партнер, чуо од њих да бисмо убрзо морали да затворимо РТБ да смо тако наставили.

То је требало да урадимо још пре 15 година, онда би Источна Србија изгледала много другачије. Ззелим да вас замолим да радите вредно и борите се за своје породице. Имама апсолутно повење у кинеске пријатеље, као што и они имају поврење у наше раднике, поручио је Вучић.

Истакао је да је уверен да 5.000 радника у РТБ-у може да буде покретач развоја целог истока Србије.

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Хвала вам што сте препознали значај тржења и проналажења стратешког партнера. Молим вас да покажете да посвећеношћу Бор може да иде напред и да можете да се поредите са најбољим рудницима у свету и да ова топионица буде као најбоље топионице у свету, поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да ће држава увек помоћи кинеским пријатељима да пронађу најбржи развојни пут за опстанак нашег народа у Бору и читавом истоку Србје.

Хвала што сте увек били уз свој РТБ-а Бор и што чувате овде своја огњишта, додао је Вучић.

Вучић је претходно у разговору са руководством компаније Zi Jin Mining Group и Zi Jin Bor Copper истакао да је у протеклих неколико година између Србије и Кине потписано и реализовано много пројеката.

Али, очекујем да их буде још више. Ово је прекретница за РТБ и компанију Зиђин, али и важан пројекат за односе Србије и Кине. Ова компанија је гарант да ће се у Бору остваривати рударска производња у складу са највишим светским стандардима и када је у питању ефикасности  и квалитет, али и заштита на раду и екологија, рекао је Вучић.


Променићемо изглед Неготина и околине

Председник Алексаднар Вучић најавио је да ће бити обновљене две деонице пута Неготин - Зајечар, у дужини од 12,5 километара.

Радићемо путеве у овом крају. Две деонице које су лоше на путу Неготин - Зајечар, од 12,5 км већ су у плану. Тако да ће све да изгледа као писта, рекао је Вучић новинарима након обиласка Рогљевачких пимница код Неготина.

Он је навео да ће у наредном периоду бити уложено пет до седам милиона евра у крај између Смедовачких, Рогљевачких и Рајачких пимница, где ће бити уређени путеви, одморишта и аутопаркови.

Такође, истакао је да Рајац свакако добија водовод и канализацију, а да ће се затим радити и пројекат за Рогљево и за Смедовачке пимнице.

Променићемо изглед овог дела Неготина. Покушавамо да део људи остане овде, да живе и да могу да зарађују. То није био случај у претходних 70 година, рекао је Вучић.

Констатовао је да је крај који је посетио веома леп, али сиромашан, те да су улагања неопходна.

Ја ћу доћи за четири-пет месеци, да обиђем све и видим шта смо урадили и направили. А, видеће се шта смо овде урадили и како ће Бор да изгледа, а како је изгледао до пре неког времена", рекао је Вучић.


Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Уложићемо у развој виноградарства и винске индустрије

Председник Александар Вучић најавио је данас, током посете Рогљевским пимницама, да ће пет до седам милиона евра ускоро бити уложено у тај крај како би се подстакао развој винске индустрије и унапредила туристичка понуда.

Договорили смо да уложимо између пет и седам милиона евра. Део новца ће бити обезбеђен за 10 дана, а нешто за два месеца, рекао је Вучић у разговору са винарима.

Како је казао, то је огроман новац који ће бити уложен у крај између Рајачких и Рогљевских пимница, како би се места спојила путем у дужини од осам колиметара, уредила одморишта, направио вински и виноградарски музеј.

Да направимо овај део специјалном туристичком тачком и да уложимо огроман новац како бисмо сачували људе, јер је то највећи проблем", указао је председник.

Према његовим речима, људи одлазе, а нико се не враћа, иако у том крају земље има много потенцијала.

Али, џаба нам је то, кад немамо никога. Зато ћемо брзо да убацимо велики новац, рекао је Вучић.

Истакао је да у Србији има четири или пет крајева с добром земљом и погодним климатским условима, а да је крај око Неготина један од тих.

Вучић је указао и да винска индустрија константно расте.

Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Док производња пива и вискија пада, свуда у свету па и у Србији, винска индустрија константно расте, рекао је Вучић.

У разговору с винарима тог краја, рекао је да је упознат са тим да су раније имали мале површине за садњу и да је, уз уложених 60 милиона динара, спроведена комасација, односно укрупњавање пољопривредних парцела на четири дела општине, како би се омогућило да раде, имају више винограда и, самим тим, већу производњу.

Вишемилионска улагања у Кладово

КЛАДОВО: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас нова вишемилионска улагања у Кладово, у путну инфраструктуру, као и кроз Дунавску стратегију, како би се обезбедило више туристичких потенцијала и Кладово ставило на туристичку мапу.

Вучић је рекао да ће бити уложено десетине милиона евра у источну Србију.

"Много смо уложили у југ, дошао је ред на исток Србије. Да улажемо и у Браничевски, Борски, Тимочки округ... да запослимо људе, да Србија може својој деци да обезбеди будућност", рекао је Вучић.

Он је грађанима поручио да ће у наредном периоду бити урађено све што до сада није учињено због недостатка новца и да ће држава на себе преузети обавезу да око милион евра уложи у топлану.

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Најавио је и да ће бити обезбеђен водоводни систем у насељима у Кладову која са тим имају проблема, ако и да ће више од три милиона евра бити уложено у Општу болницу.

Председник је навео и да ће бити урађен пут Кладово - Брза Паланка, дуг око 23 километара, у који ће бити уложено 1,37 милијарди динара и да ће тај пут бити "као писта", као и да ће коначно бити завршен мост ка Милутиновцу.

Биће проширен и спортски центар Језеро, а средства ће бити уложена и у уређење Тврђаву и летњу позорницу.

"Желимо да побољшамо туристичку понуду Кладова и да повећамо број ноћења са 74.000 ноћења на 200.000. То је и начин да повећамо запосленост и да покажемо остатку Србије шта све има Кладово", рекао је председник, који је у Кладову обишао обновљену Основну школу "Вук Караџић".

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Вучић је напоменуо да ће се радити и кроз Дунавску стратегију, како би се додатно унапредио туризам.

"Видећете поново бродове, мале, средње и велике, који долазе од Београда и Новог Сада ка Кладову", рекао је он.

У том смислу, посебно је истакао да ће држава, домаћинстима која желе да улажу у пројекте етно села, помоћи тако што ће им дати половину средстава.

"Тај новац дајемо за џабе, не у кредитима. Када хоћете да уложите новац, 50 одсто даће држава. Нигде такве субвенције и подстицаји не постоје на такав начин. Желимо да помогнемо да ставите своје место на туристичку мапу", поручио је Вучић и додао да је једино што држава тражи да та места заиста и раде.

Он је рекао да су до 2014. године све фабрике биле разорене, а да је у међувремену обновљена снага српских финансија, те да сада имао новца за све што је потребно да се уради.

"План је да овде уложимо много више, да део људи вратимо или макар да смањимо тренд одлазака. Морају градови и села да нам опстану, јер без тога не вреди све што смо урадили", подвукао је председник Србије.

Напоменуо је да је Кладову потребан један значајан инвеститор, који ће отворити фабрику и запослити људе.

Поновио је да Србија мора да има више деце, како би опстала.

"Могу да ме не разумеју, да ме критикују из невладиних организација да вређам жене. Не знам чиме вређам жене, ако кажем да без деце немамо будућност. Неће имати ко огњишта да нам чува. За кога све ово правимо и шта ће нам нова школа? То ће деци нашој да остане", поручио је.

Вучић је имао и поруку за локалне страначке функционере, да размишљају о свом месту, а не о ускостраначким интересима, јер су и Кладово и Србија важнији од тога.

"Тражим од вас напредњака и од социјалиста - памет у главу, почните да се договарате, да вас ја не бих звао у Београда да се договарате", поручио је. 

Он је захвалио грађанима на подршци коју му пружају.

"Хвала вам на томе, а наш је посао да радимо и моћи ћете да видите колико, уз ту подршку, можемо Кладову да вратимо", рекао је Вучић.

Градиће се брза саобраћајница Параћин Зајечар

БОР: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се градити брза саобраћајница од наплатне рампе на аутопуту код Параћина до Зајечара, што ће боље повезати Бор са аутопутем.

Подсетио је да се од Београда до Бора стиже аутопутем до Параћина и затим путем Параћин - Зајечар.

"Планирамо да изградимо брзу саобраћајницу (четири траке), студија изводљивости је показала да нема потребе да се ради аутопут (у пуном профилу са шест трака)", рекао је Вучић новинарима у Бору упитан о путним инфраструктурним пројектима за Борски округ.

Вучић је нагласио да треба поправити све регионалне и локалне путеве у том округу, а пре свега пут Неготин-Зајечар.

Истакао је и важност радова на прузи преко Мајданпека и Зајечара до Прахова, као и на продужењу аутопута до пожаревачке петље и преко моста који ће, како каже, бити изграђен на Морави.

Одатле ће се, казао је председник Србије, градити брза саобраћајница Пожаревац-Велико Градиште-Голубац-Доњи Милановац-Кладово.

"Тиме бисмо појачали туристичке потенцијале источне Србије", навео је Вучић.

Упитан о измештању аеродрома у Бору, Вучић је навео да ће се врло брзо знати где и како ће бити измештен тај аеродром.

"То треба да буде аеродром за мале авионе и хеликоптере, а мора бити измештен због пројекта Тимок", казао је Вучић.

Нагласио је да је то важно због даљег напретка топионице бакра "ЗиЈин Цоппер Бор".

"Врло брзо ћемо изнети идеју где и како да буде измештен аеродром", додао је председник Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести