Чанак: Отежати свим странцима куповину земље

БЕОГРАД: Председник ЛСВ Ненад Чанак каже да ће његова странка врло вероватно гласати за измене Закона о пољопривредном земљишту, којима ће грађанима ЕУ била отежана куповина пољопривредног земљишта у Србији, али поручује да ће се његова странка борити да такви услови буду и за држављане Русије, арапских земаља...
Nenad Canak/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Подсетивши да је ЛСВ још 2015. иницирала референдум у намери да спречи продају земље странцима, Чанак напомиње да ће ограничавање куповине земљишта странцима донекле значити измене ССП-а, којим је било предвиђено да од 1. септембра продаја земљишта у Србији буде потпуно либерализована за грађане ЕУ.

Зато је на конференцији за новинаре и рекао да би билло важно да измене буду усвојене до 1. септембра, али и приметио да би тиме био решен тек део проблема, поручивши да ће ЛСВ даље да инсистира на изменама којима би и грађани Русије или арапских земља били у истој позицији као и они из земаља ЕУ. 

"То је нешто што се мора исправити. Предузећа која се оснивају овде страним капиталом су предузећа уписана у регистар Републике Србије, врло би било компликовано улазити у власничку структуру…", приметио је Чанак.
Оценивши да су предложене измене саме по себи велики помак напред, Чанак је рекао да ће их ЛСВ због тога подржати, уз покушај да се закон исправи амандманима.

"У  зависности од коначног текста ће зависити и наша одлука, али овог тренутка велика је вероватноћа да ћемо гласати за њега", навео је. 
Лидер ЛСВ је уверен да ће управо измене Закона о пољопривредном земљишту бити једна од тема разговора с Дејвидом Мекалистером, с којим ће се састати као председник Одбора за европске интеграције. 

Каже да ће Мекалистера подсетити да тај модел примењује и Словачка, те да Србија усвајањем измена не прави преседан.
Чанак је министра пољопривреде Бранислава Недимовића позвао да што пре понуди решење за санирање последица суше, уз предлог да пољопривредници коју су претрпели штету буду ослобођењи плаћања дела пореза. 

"Влада би тиме могла да помогне да се пољопривредници извуку из ове ситуације. Не оцекујем бог зна колико, али се нешто мора урадити. Ово је аларм да се више води рачуна о заливним системима", поручио је Чанак.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести