Чанак: Посета Шојгуа део стратегије ширења утицаја Русије

НОВИ САД:  Народни посланик и председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас да је долазак министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа у Србију још један у низу покушаја његове земље да прошири свој утицај на Балкану после, како наводи Чанак, неуспелог државног удара у Црној Гори.
Nenad Čanak Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Русија сада жели да од хуманитарног центра у Нишу направи војну базу у Србији, из које би се лако ишло даље у ширење руског утицаја на Балкану и у Средњој Европи", навео је Чанак у изјави за Танјуг. Према његовим речима, то се не сме дозволити, пре свега, због суверинитета Србије, као и због тога што би, у случају било каквог затезања односа на релацији исток - запад, Србија била прва жртва. 

"Не само што би нам биле вероватно уведене економске и друге санкције, него би то довело до повлачења низа западних инвеститора и до обарања животног стандарда, а о безбедносном аспекту нећу ни да говорим", казао је лидер ЛСВ-а. Србија, каже, уместо да иде ка потпуној демилитаризацији, она иде ка томе да људима запосленим у, како Чанак тврди, наводном хуманитарном центру, жели да да дипломатски статус, што он сматра грубим провоцирањем западних партнера Србије.

Уверен је, каже, да Европска унија на то не може гледати благонаклоно. Осврнувши се на годишњицу прославе ослобођења Београда из 1944. године, Чанак је казао да је добра вест то што се овај пут годишњица ослобођења Београда заиста обележава на годишњицу ослобођења Београда, пошто је, како каже, претходних година та прослава померана данима унапред или уназад како би неко из Руске Федерације био присутан. 

"Лоша вест је што се не прославља, бар не истим интензитетом, или се уопште не прославља, ништа мање значајно историјско ''не'' Совјетском савезу и Источном блоку 1948. године", приметио је Чанак. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести