ЦЕАС и Јелена Милић на мети претњи: Бићете уништени

БЕОГРАД:  Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) примио је потписано претеће писмо у којем се наводи да су издајници и спрски изроди и да ће "бити уништени" уколико не напусте Србију. 
Predsednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić Foto: Tanjug/video
Фото: Председница Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић Фото: Танјуг/видео

У писму које је поштом достављено на адресу ЦЕАС наводи се да је намењено свим "издајницима, скотовима и изродима србским".Наводе да се у писму користи конзервативна, про-руска и народњачка реторика,праћена теоријом завера о злом Западу који убија Србију, са елементима позива на неуставно насилно деловање и арбитрарност у просуђивању шта је издаја.

Та реторика, примећују, уочљива је, у различитим варијацијама ових ставова, код друштвено политичких актера који не крију своје везе са структурама у Русији попут: Др. Данице Грујичић, оснивачице организације Здрава Србија, Милана Стаматовића, председника групе грађана За здраву Србију која је део Савеза за Србију, Новице Антића председника Војног синдиката Србије и Др. Јоване Стојковић, вође антивакцинашког покрета у Србији. 

ЦЕАС је пријавио овај случај полицији која је реаговала брзо и професионално предузевши све потребне радње, те верујемо да ће и други органи за спровођење закона на исти професионални 

ЦЕАС додаје да су једна од организација најчешће изложених претњама, нападима и застрашивањима, као и да је директорка Јелена Милић често предмет говора мржње, претњи и дефамација у медијима и да се нашла и на списку Србомрзаца који је 2014. објавила СНП Наши. 

Подсећају и да је Милић, због озбиљних претњи и јавне кампање застрашивања, у марту 2016. године добила полицијску заштиту, коју је отказала у априлу 2016, након што се надлежни органи нису одазвали позивима грађана приликом рушења објеката у Савамали.

ЦЕАС истиче да су од 2016. године поднели више кривичних пријава против НН лица, међу којима је и Војислав Шесељ, због насилничког понашања, угрожавања, расне и друге дискриминације, али да правна судбина тих предмета још није позната.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести