Чен и Брнабић на кинеску НГ: Непроцењиво богатство је пријатељство

БЕОГРАД: Спектакуларним ватрометом на Калемегдану данас је почело обележавање кинеске Нове године у Србији, уз жеље амбасадорке Кине Чен Бо и председнице Владе Србије Ане Брнабић да се заједнички јача и развија челично пријатељство и просперитет два народа.
2
Фото: Tanjug/ Miloš Milivojević

"У Новој кинеској години биће нам потребни храброст и јунаштво да сачувамо мир и просперитет, и знам да ћемо у томе имати огромну подршку Кине", рекла је Брнабић.

Нагасила је да се нада да ће 2023. година донети важне споразуме о слободној трговини са Кином што ће, како је оценила, бити огроман замајац за домаћу привреду.

Брнабић је подсетила да су Кина и кинески народ увек имали поштовање према Србији.

"Упркос свему, својој велични и снази, увек су нас уважавали као једнаког партнера и гледали су како да заједно стварамо нову вредност '', рекла је Брнабић                                                                                 

Она је захвалила Кини и кинеском народу што су и у тешким временима били уз Србију, што су подржавали њен територијални интегритет и суверенитет и што су увек имали изузетно поштовање према ономе што је српски национални интерес.

''Такву врсту подршке, помоћи и поштовања никада нећемо заборавити'', навела је премијерка и пожелела народу Кине много здравља, срећу, додатне привредне успехе, као и да челично пријатељство два народа јача.

Такође, навела је да је за последњих 10 година извоз у Кину повећан 152 пута, само последње три године триплиран је, да је робна размена упркос огромним изазовима премашила пет милијарди долара, а да је извоз достигао историјски максимум од једне милијарде.

Подестила да је пријатељство јачало и у тешкој години која је иза нас, у којој смо имали подешку у медицинској помоћи, знању, опреми, као и прилив кинеских инвеситиција, што нам је, како је навела, помогло да забележимо додатни раст.

Фото: Tanjug/ Miloš Milivojević

Изразила је задовољство што се традиција облежавања кинеске Нове године шири Србијом и што ће ове године бити обележена у још пет градова.

Амбасадорка Чен Бо оценила је да је традиционална прослава ове културне манифестације у Србији оличење челичног пријатељства два народа и да истовремено одражава културну разноликост и инклузивни дух Београда, као метрополе.

"Срца два народа, иако географски далека, све су ближа и ближа, што је непроцењиво богатство", рекла је амбасадор и подсетила да су у последњих годину дана заједничким снагама у Србији изграђени бројни путеви, брза пруга, да су отворене нове фабрике и покренути директни летови, а повећана је и билатерална трговина.

Пријатељство два народа представља темељ сарадње на свим аспектима, додала је Чен Бо и подсетила да је на кинеској телевизији коју гледа више од милијарду Кинеза широм света Слободан Тркуља отпевао Тамо далеко.

Додала да је овогодишња манифестација обимнија него ранијих година и да ће ове године имати и хумантарни карактер.

"Ово је кинеска Година зеца - зечеви су симбол сналажљивости и дружељубовисти и подразумевају мир и спокој. Радујемо се просперитету нашег света у миру и хармонији", рекла је Чен Бо и подсетила да обе земље заједно теже економском расту и изградњи бољег живота.

Централна прослава Кинеске Нове године одржана је у Београду, на великом шеталишту на Калемегдану у присуству званичника Србије, амбасаде Кине и Града Београда, који је представљала заменица градоначленика Весна Видовић.

Фото: Tanjug/ Miloš Milivojević

Истовремено је на Сава променади отворен Фестивал светлости, а са Куле Београд, највише зграде у овом делу Балкана, емитована је порука ''Срећна Кинеска Нова година''.

Влада Србије, амбасада Кине у Београду и Институт за појас и пут, у сарадњи са градовима Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом, организују прославу Кинеске нове године у  Србији до 26. јануара.

Након ватромета званичици и бројни Београђани оживели су традиционални плес Игра лава, којим су повели окупљене кроз Кнез Михајлову до Трга Републике,  где ће и сутра бити одржан Фестивал укуса Појаса и пута, који има хуманитарни карактер.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести