Чепурин: Решење за КИМ се не може постићи „до понедељка“

БЕОГРАД: Косовско питање је веома компликовано и баш зато је решење тешко везивати за датуме и рећи да ће се постићи „до понедељка“, нити је могуће да буде донето преко ноћи у кулоарима, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин. 
cepurin
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Он је за Спутњик рекао да је платформа коју је Приштина недавно донела „потпуно нереална“ и оценио да она не узима у обзир неке „суперважне чињенице“ као што су гласање у међународним организацијама, где подршка Приштини слаби, и низ повлачења признања Косова. 

Према његовим речима, платформа је „скуп лепих жеља“ Приштине која не узима у обзир стварно стање нити перспективе, а да би се водили преговори треба имати сасвим другачији приступ.

Упитан да прокоментарише да ли Косово и Крим имају сличности, Чепурин истиче да су то две потпуно различите ствари и по карактеру, и по последицама. 

Зближава их једина исправна формула: Крим је Русија, а Косово је Србија. Све остало је натегнуто. Видели смо како су спонзори одвајали Косово, било је ту лажи, бомбардовања, чију ћемо 20. годишњицу обележити 24. марта. Знамо и за чистке, избеглице, протеривање неалбанаца из покрајине. Зато је веома тешко правити поређења, рекао је Чепурин.

Додао је да се у извесној мери наставља таква оштра и авантуристичка тактика Приштине која никог не штеди и наглашава да се не сећа случаја да је неко ко сматра да је за преговарачким столом покушавао нешто тако дивље. 

То је својеврсно бомбардовање, само економским путем. Тако се не поступа с партнерима. А платформа је из исте категорије. Ако смо пре неколико недеља чули да председник Србије каже да је некакав договор светлосним годинама далеко, кад видимо какву је платформу Приштина предложила, он је још даље, рекао је руски амбасадор.

Говорећи о недавној изјави известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Макалистера - да има смисла укључити Русију у дијалог Београда и Приштине, он каже да је тешко да то коментарише јер сваки дан долазе званичници са Запада и јер није јасно каква он овлашћења има и у чије име износи тај предлог.

Чепурин оцењује да такав предлог може да дође од Београда и од УН, али да је проблем што је врло мало тога конкретно.
То што чак и људи који су традиционално антируски и антисрпски оријентисани предлажу укључивање Русије такође сведочи о неким геополитичким променама, али и о њиховој немоћи. Зато би хтели неки формат који би реално могао да доведе до неких споразума. Оно што је Србија требало да уради, урадила је, оно што је требало да уради друга страна, није урадила.

Зато је природно да мора да постоји солидно осигурање у случају постизања споразума који је иначе далеко хиљадама светлосних година, рекао је Чепурин.

Ипак, додаје он, решење мора да се врати у УН.

У овом тренутку једино међународно правно решење јесте Резолуција 1244. Једно време су сматрали да је она застарела, а заправо то је једино решење и основа је за решење. Наравно, ако се питање покрене у неком правцу сходно томе биће потребна нова резолуција Савета безбедности у којој ће, што је позитиван моменат за Србију, учествовати и Русија и Кина, које имају недвосмислен приступ косовском решењу и територијалном интегритету Србије, рекао је Чепурин.

Говорећи о Турском току, он је рекао да ће гас у најскорије време већ стићи у Турску, као и да „Гаспром“ има разне варијанте куда даље може да иде, али да постоји став да треба да иде преко Бугарске и Србије  ка Мађарској. 

У том случају Србија заиста постаје земља транзита која може да зарађује на рачун транзита гаса, и у том смислу ће бити на добитку. То је озбиљно питање, а постоје сви разлози да такав транзит стартује почетком 2020. године. И то је интерес свих земаља, а уверен сам да је то и интерес ЕУ. А увек ће се наћи противници који ће покушавати да заплаше или да учине нешто да се то не деси. Ту је потребно разумевање сопствених интереса и чврстина позиције, али мислим да су толико велики интереси транзитних земаља да је реализација пројекта веома реална, рекао је он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести