Честитао Божић уз слику усташе са одсеченом главом Србина

Син посланика владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Јосипа Ђакића, Иван (22) објавио је јуче на свом Фејсбуку слику усташе са одсеченом главом Србина изнад које је написао "Свим ''пријатељима'' србичима сретан божић".
Ustasa sa odsecenom glavom Srbina/Fejsbuk
Фото: Фејсбук

Сајт Индекс.хр наводи да слика приказује "једног од усташких кољача из Јасеновца", усташког концентрационог логора у Другом светском рату.

Како се наводи, Индекс је контактирао Ивана Ђакића, који је признао да је објавио фотографију а потом "извинио се свима које је увредио".

„Поделио сам фотографију од колеге и избрисао је за минут. То није моје мишљење и овим путем се извињавам свима које сам увредио, те им честитам Божић - рекао је Ђакић.

Како се наводи, његов отац Јосип је, након што је упитан да прокоментарише слику за коју је утврђено да није подељена, већ да ју је Иван сам објавио и да је није обрисао за минут, прекинуо телефонску везу.

Иван Ђакић је син моћног ХДЗ-овца, иначе је власник хотела у Питомачи. Иза хотела стоји фирма Ђакић Тхим д.о.о., а у службеним подацима је као власник наведен управо Иван Ђакић. Уз млађег сина Јосипа Ђакића, званог Јопа, фирму заступа и старији син Томислав Ђакић који је члан Управе.

Иван Ђакић у јавности је познати и по претњама смрћу новинару портала Индекс.хр.

Јосип Ђакић осудио говор мржње, син се ишчланио из ХДЗ

ЗАГРЕБ: Посланик у хрватском Сабору из редова ХДЗ-а и лидер ХВИДРА-е Јосип Ђакић осудио је данас објаву свог сина Ивана на Фејсбуку, извинио се и изразио жаљење због "срамотне и увредљиве објаве слике и текста".

Иван Ђакић (22) који је у понедељак, на православни Божић, на свом Фејсбуку објавио фотографију усташтва како држи одрубљену главу српског војника са шајкачом на глави, уз коментар "Свим ''пријатељима'' србићима сретан божић", рано јутрос се ишчланио из ХДЗ-а у представништву у Вировитици, преноси Хина.

Његов отац Јосип оценио је да то што се ишчланио сматра признањем велике грешке и схватањем "тежине немилог чина".

"Поводом срамне и увредљиве објаве слике и текста на приватном Фејсбук профилу члана ХДЗ-а и мог сина Ивана Ђакића, изјављујем да најоштрије осуђујем свако такво деловање било којег члана ХДЗ-а, па и мог сина и извињавам се и изражавам жаљење због немилог догађаја и непромишљеног поступка овог младог човека, који није васпитан да мрзи или шири говор мржње", пише у изјави Ђакића старијег.

Пуповац: Ако нешто не учине надлежни, учинићемо ми

ЗАГРЕБ: Лидер СДС С у Хрватској, Милорад Пуповац, најоштрије је данас осудио поступак Ивана Ђакића, који је на Фејсбуку објавио фотографију усташе који у руци држи одрубљену главу српског војника, и поручио да, ако надлежни у Хватској нешто не предузму поводом овог догађаја, кривичну пријаву ће поднети српска заједница.

Пуповац је подсетио да је казна за овакво дело три године затвора, али је истакао и да због досадашње праксе, није сигуран да ће правосудни органи реаговати и ово адекватно казнити.

Млађи Ђакић, иначе син ХДЗ-овог посланика Јосипа Ђакића је испод фотографије на Фејсбук статусу написао: "Свим "пријатељима" србићима сретан Божић", коју је касније обрисао. 

Пуповац је на ванредној конференцији за новинаре овим поводом рекао да СДС С тражи да ова порука Ивана Ђакића буде озбиљно схваћена.

"Хрватској данас не прети ни Југлославија ни комунизам већ проусташки ревизионизм и тражим јасну осуду тога", рекао је Пуповац.

Ми очекујемо да надлежне институције судске власти у овом и сваком другом случају делују у складу са законом.

"Очекујемо од највиших институција власти и моралних интегритета да увиде оно што ми увиђамо а то је да је то разарајућа појава за нашу земљу и наше друштво. И ово схватите као начин наше борбе да се то промени, укључујући нас саме", рекао је Пуповац, чија странка, иначе, подржава владајућу коалилцију у Хрватској.

Упитан шта очекује од премијера Андреја Пленковића, Пуповац је рекао да актуелна влада и премијер Пленковић имају његову и подршку његове странке.

Међутим, додао је да Пленковић, како је рекао, не може имати подршку под било којим условима и од било кога.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести