Четири листе потукле 20 играча, различито о нерегуларностима

Градска изборна комисија саопштила је коначне резултате избора за Скупштину града Београда, по којима је листа око напредњака освојила највише гласова изашлих бирача – 44,99 одсто.
izbori beograd, Tanjug
Фото: Tanjug

Цензус су прешле и листе које је предводио Драган Ђилас, с освојених 18,93 одсто, Александар Шапић  с 9,01 одсто и листа коалиције СПС-а и ЈС-а са 6,13 одсто освојених гласова. То значи да ће изборна листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд” имати 64 одборника, „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују” 26,  „Александар Шапић – Градоначелник” 12 и листа СПС–ЈС-а осам мандата. За 110 одборничких места у београдском парламенту бориле су се 24 изборне листе, а 20 их је остало без цензуса.

Страначки представници  су различито оцењивали и резултате и сам ток избора, па је тако део опозиције и даље сумњао у њихову регуларност, док су представници напредњака били задовољни и атмосфером и исходом. Заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић рекао је да представници Ђиласовог изборног штаба и остали који су га подржали и даље говоре о одређеним нерегуларностима, иако званично није било никаквих примедби, и упркос чињеници да су посматрачи из разних амбасада навели да су избори протекли у фер, коректној и демократској атмосфери.

Самлевени смо у једном млину, где је један воденични камен био Вучић, а други Ђилас (Војислав Шешељ)

– Сигурно је скромност разлог због чега дискутују о нерегуларностима – приметио је Орлић. – Они су остварили такав тријумф да су на тај начин успели да остваре два главна циља. Први је да напокосте Александру Вучићу, покваре му рођендан, што нису крили, и други – да након тријумфа у Београду загосподаре целом Србијом.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић није задовољан резултатом који су социјалисти остварили на београдским изборима, процењујући да је „реалан број гласова који је требало да освоје осам-девет одсто”.


Дачић: Причао сам с Вучићем…

Дачић је истакао и да је с Вучићем више пута причао о изборима у Београду пре гласања, а да су процењивали да ли треба да изађу на једној листи или две листе.

– Нисмо задовољни резултатом и много је разлога за то. Потребне су промене и реформе у нашој странци, али то нема никакве везе у смислу нашег опредељења на републичком нивоу. А да ли ће СПС да буде на власти у Београду? Апсолутно је небитно, нико не треба да има обавезу према СПС-у. Спремни смо да будемо део тог тима, али можда је и добро да се неко мало школује – навео је Дачић.


– СПС мора више да искористи мој рејтинг… међутим, социјалисти су тешки људи, не прихватају ауторитете… и даље морам да се свађам с њима да ли сам издао Слобу или нисам, па где је Слобина слика… – открио је Дачић. Мисли да би „за нашу партију и њене чланове било педагошки добро да мало не буду на функцијама. Уз мене су навикли да стално буду на власти”.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да, иако је странка на чијем је челу остала испод цензуса, не очајава и да не размишља о оставци.

– На изборима смо поражени, тешко поражени, али не очајавамо – казао је Шешељ. Ми нашу борбу настављамо. Самлевени смо у једном млину, где је један воденични камен био Вучић, а други Ђилас.

Сматра да је то што су амерички и британски амбасадор обилазили нека бирачка места „зла слутња Србији и драматично упозорење” да САД и Велика Британија спремају „велико зло”.

Шефица посланичке групе „Покрет за спас Србије – Нова Србија” Санда Рашковић Ивић тврди да је на београдским изборима уочено много повреда права изборног процеса, при чему је навела и да су „гласови бирача куповани за 2.000 динара и да за то постоје докази”. Када је реч о, како је рекла, повреди права кандидовања, прецизирала је да се то односи на кандидатуру Белог Прелетачевића.

Посланик СНС-а Александар Марковић рекао је да је Санда Рашковић Ивић требало да се осврне на изборне нерегуларности Ђиласа и његове кампање и да постави питање одакле је новац за Ђиласову кампању.


Стефановић: Што шира подршка

Председник београдског одбора СНС-а Небојша Стефановић изјавио је да је сарадња са СПС-ом у Београду у протекле четири године била добра и да због тога треба да се настави.

– Желимо да имамо што ширу подршку. Важно је изабрати што већи тим људи да бисте стигли до сваког човека, чак и оне који не размишљају као ми, наш посао је да радимо за Београђане – констатовао је Стефановић.


– Одакле силни милиони евра када знамо да је Ђилас био кандидат групе грађана? Да ли је то новац који је добио од тајкуна, Шолака или осталих, или је то новац грађана Београда, стечен за време док је Ђилас био градоначелник Београда? – додао је Марковић, који је о томе поставио и посланичко питање. 

Навео је да је Санда Рашковић Ивић требало да се запита о аферама које су, како каже, обележиле, Ђиласову владавину у Београду, као што су мост на Ади, подземни контејнери, реконструкција Булевара, набавке возила, трамваја, аутобуса и многе друге.

Председник општине Нови Београд Александар Шапић изјавио је да ће његова група грађана наставити да делује „апсолутно самостално” и у наредном периоду.

Од Драгана Ђиласа стигле су  оптужбе о куповини гласова, да је наводно из буyета Србије „три дана пред изборе” уплаћено два милона евра Центру за социјални рад, којим је, каже, СНС могао купити 70.000 гласова.

С. Станковић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести