ЦГ: Наставак скупштине, стигли Кривокапић, Абазовић и МандићЦрна Гора:

ПОДГОРИЦА: Посланици владајуће већине ушли су вечерас у пленарну салу, где је након вишесатне паузе требало да буде настављена седница скупштине.
1
Фото: Tanjug

У Скупштину су стигли премијер Здравко Кривокапић, потпредседник Владе Дритан Абазовић и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, пренеле су подгоричке Вијести.

Уочи наставка седнице дошло је до чарке између скупштинских службеника, а незванично је новинарима објашњено да генерални секретар Александар Јовићевић опструира рад Скупштине, јер је члан Државне изборне комисије.

Државна изборна комисија претходно је одбила да верификује мандат Суади Зороњић која је изабрана са листе "Црно на бело", након што је Скупштина данас обавестила да је Филип Аџић поднео оставку.

Седница је почела у 16 сати, с четири сата закашњења, без присуства опозиције, а кворум је утврђен прозивком.

Кворум прозивком тражило је десет посланика у складу са Пословником.

Седница је требало да почне у 12.00, али је каснила због заседања скупштинских тела и различитог тумачења Пословника, чијим је изменама омогућено онлајн учешће у раду посланицима који су у самоизолацији.

Шеф Посланичког клуба коалиције Мир је наша нација Борис Богдановић захтевао је на почетку седнице да се кворум утврди прозивком, правдајући то, како је рекао, покушајем опструкције рада парламента и покушајем блокаде од стране опозиције.

Пре почетка седнице посланик ДПС Данијел Живковић казао је на конференцији за новинаре да је за кворум потребно физичко присуство посланика у скупштинској сали и да има сазнања да је "једна посланица владајуће коалиције у самоизолацији".

Претходно су посланици ДПС напустили седницу Одбора за људска права и слободе на којој је расправљано о Предлогу измена и допуна закона о слободи вероисповести, јер су били незадовољни, између осталог, што од 16 евидентираних верских заједница чак 13 није позвано на седницу Одбора.

Демонстранти испред парламента почели да се разилазе

Присталице тзв. патриотских снага које су се окупиле испред црногорске Скупштине у знак протеста због најављеног усвајања измена Закона о слободи вероисповести у парламенту, почеле су вечерас да се разилазе

Како су раније јавиле подгоричке ''Вијести',' окупљени су почели да се разилазе на молбу бившег премијера, потпредседника опозиционе Демократске парије социјалиста (ДПС) и посланика у Скупштини Душка Марковића.

Испред зграде Скупштине Црне Горе поново су се касно поподне окупили припадници тзв. патриотских снага, односно присталице претходне власти Демократске партије социјалиста председника Мила Ђукановића, који протестују због предлога измена спорног Закона о слободи вероисповести.

Они су се, након што су се разишли са платоа испред Скупштине око 14.15, поново окупили у мањем броју око 17 часова.

Скупштина Црне Горе расправља о изменама спорног Закона о слободи вероисповсти који је Српска православна црква оценила као удар на њену имовину, а што је довело до протеста и литија широм земље и пораза ДПС на изборима и одласка у опозицију после 30 година на власти.

ДПС: Нећемо дати кворум за рушење грађанске и европске ЦГ

Клуб посланика опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) саопштио је да је данашња седница црногорске Скупштине почела без кворума, јер нису хтели да дају кворум за седницу на којој треба да се гласа о изменама Закона о слободи вероисповести, као и за Закон о државним службеницима и намештеницима.

Бићемо конструктивна опозиција, као и до сада, али од нас не може нико очекивати да ћемо чинити кворум за рушење грађанске и европске Црне Горе, наводи се у саопштењу.

Иначе, предложени измењени Закон о слободи вероисповести је у свом првобитном облику усвојен пре тачно годину дана у црногорском парламенту.

Закон је тада усвојен под окриљем ноћи и након привођења посланика тадашње опозиције који су се томе противили.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести