Циљ закона о ОВК да затраши сведоке и спречи истину о злочинима

БЕОГРАД: Пред посланицима у Пришини сутра би требало да се нађе Нацрт закона о заштити ратних вредности бивше Ослободилачке војске Косова, а који према речима председника скупштинског одбора за КиМ Милована Дрецуна није ништа друго осим покушај да Срби под претњом санкција прихвате албанску верзију догађаја из 1998. и 1999. али и настојање да их спрече да говоре о злочинима почињеним над њима.
d
Фото: Youtube Printscreen

Дрецун за Танјуг наводи да је Закон, о који ће се наћи у скупштини упркос упозорења дипломата да то не доноси добро ниједној заједници покушај да се озакони скривање истине о ратним дешавањима на КиМ и о ужасним злочинима терористичке ОВК, да се онемогуће сви они, посебно Срби, који говоре о тим злочинима.

Према његовим речима, изгледа да је ипак главни циљ закона да се застраше потенцијални сведоци у судским процесима којим могу да буду покренути против вођа ОВК од специјализованих судских већа у Хагу.

"Начин на који је написан закон недвосмислено упућује на закључак да Албанци желе да спрече сведоке, да изнесу истину и чињенице о злочинима ОВК или ће ако се оглуше о закон бити најтеже кажњени када се вате на КиМ и означени као издајници", навео је Дрецун.

Подсетио је да закон штити рат који је водила терористичка ОВК, затим ветеране, архиву ОВК, генерални штаб на чијем челу је био Агим Чеку, политичку управу ОВК на челу са Хашимом Тачијем и штабове оперативних зона у којима су, како додаје, били злочиници Харадинај, Љимај и други.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести