Чолаку: Аутор писма Влада Србије; Симић: У питању став целокупне СЛ

ПРИШТИНА: Шеф кабинета косовског председника Хашима Тачија, Беким Чолаку сматра да иза писма које је Српска листа упутила Тачију о замрзавању односа са њим стоји Влада Србије.
Priština  Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

Чолаку је, у изјави за Радио Слободна Европа, рекао да је ово писмо “изненађујуће и неочекивано”, јер му није претходио никакав састанак, те да разлози за замрзавање комуникације “немају тежину”.

Чолаку оцењује да је писмо изненађујуће и за многе чланове председништва Српске листе јер не сматра да је о томе вођена икаква расправа, преноси РТК2.

Беким Чолаку је, у име председника, изразио жаљење због таквог деловања и “неозбиљног приступа Српске листе”.

Сматрам да таква одлука и писмо не доказују да иза тога стоји Српска листа, већ верујем да је једини аутор писма Влада Србије, која је иницирала и импоновала такву одлуку из политичких, тактичких и стратешких разлога. Ово није први пут да се представници косовских Срба манипулишу за потребе Србије, тврди Чолаку.

Међутим, члан Српске листе у косовском парламенту Игор Симић наводи да је одлука о замрзавању комуникације став целокупне Српске листе.

Оно што је најзначајније јесте да је и званични Београд апсолутно незадовољан понашањем представника Приштине када је испуњење Бриселског споразума у питању, рекао је Симић. 

Како је указао, први споразум о нормализацији односа је потписан у априлу 2013. године и њиме је предвиђено формирање Заједнице српских општина. 

Потписник је био Хашим Тачи лично, али до данас ни један корак није учињен како би се Заједница српских општина формирала", закључио је Симић, преноси РТК2.

Портал Индексонлајн навео је јуче да је Српска листа замрзла односе са косовским председником Хашимом Тачијем, због његовог приступа према Србима.  

Како је тај приштински портал навео, у писму од осам тачака које је Српска листа упутила Тачију пише да им резултати постигнути на парламентарним и локалним изборима дају за право да предузму све могуће демократске кораке како би испунили политичке мисије.

У писму Српска листа поручује Тачију да је његова досадашња политичка праксу штетна за права Срба на Косову и Метохији истичући неформирање Заједнице српских општина...

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести