Чомић: У припреми закон и о истополном партнерству

БЕОГРАД: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић најавила је данас да ће до краја године бити припремљени закони о родној равноправности и о истополном партнерству.
Gordana Čomić Foto: Tanjug/video
Фото: Гордана Чомић Фото: Танјуг/видео

Она је на ТВ Прва рекла да ће током децембра бити отворен дијалог о закону о истополном партнерству и да је току формирање радне групе, а да би та два закона могла да се нађу у скупштинској процедури пре пролећа наредне године.

"То није пропис против већине него пропис којим изразита мањина у друштву остварују њима установом и законом о антидискриминацији гарантована права", каже Чомић.

Упитана како ће изгледати дебата о том пропису, она је рекла да ће то бити дијалог са цивилним друштво, са струком, дијалог унутар владе, као и са посланицима.

"Свесна сам да је сваки антидискриминациони пропис проблем за друштво зато што вас тера да вам забрани понашање засновано на предрасуди. Сваки антидискриминациони пропис тешко пролази у друштву", каже Чомић.

Разговараће, наводи, и са људима који се противе том закону.

Упитана о обнови дијалога власти и опозиције и да ли би можда могла да буде посредник у тим разговорима, Чомић је рекла да је тај дијалог у надлежности Скупштине Србије и Европског парламента.

Она је рекла да ни Европска комисија, као и ниједно министарство и влада не смеју у то да се мешају.

На питање има ли енергеије да уради све планирано, она је навела да јој је мандат орочен на годину дана, те да пажљиво слуша и "режање непријатеља и ћутање пријатеља".

"Ако за годину дана не можете да повећате оцену за владавину права за 20 ошто, са садашњих ниских 2,2 на 2,64, ако не можете да исупуните план који смо сами себе задали пре две три четири или пет година, онда то неће моћи ни следеће године", рекла је Чомић.

Навела је да није члан ниједне политичке партије, нити да планира да се учлани у СНС.

"Нисам члан ниједне политичке партије, нити ћу бити, била једном и то је доста", додала је Чомић.

На питање како коментарише дешавања у ДС, чији је била члан, Чомић је рекла да је "остало само ћутање".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести