Чомић: Вредности Савета Европе потребније него икада

БЕОГРАД: Закони о родној равноправности, о забрани дискриминације и истополним заједницама биће усвојени у Скупштини Србије делом захваљујући и томе што ни ЕУ, ни Савет Европе нису одустали од културе компромиса и политичке културе дијалога, изјавила је данас министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.
comic
Фото: Танјуг (видео)

Она је на другом састанку Управног одбора заједничког програма ЕУ и Савета Европе "Хоризонтал Фацилитy за Западни Балкан и Турску 2019-2022", изразила наду да ће Србија и регион утемељити и наставити да граде исте евроспске вредности када су у питању људска права.

"Контекст идеја којим је основан Савет Европе је такав да су данас те идеје потребније него икада раније", казала је Чомићева, наводећи да Савет Европе никада није одустао од основних вредности на којима је настао, а то су људска права, правда, слобода, права мањина, слобода изражавања, слобода и права људи.

Истакла је да је важно да Србија да допринос развоју законодавства у области људских права, али да је много важније постићи напредак у развоју друштвеног дијалога зашто се ти закони и доносе.

Навела је да је уз подршку Савета Европе Србија тренутно у процесу доношења закона о истополним заједницама и додала да ће пре или касније Србија усвојити тај закон, али особе које буду у таквим заједницама могу наићи на проблем када отпутују у БиХ или Албанију, земље у којима таква права нису остварена.

"Право сваке државе је да на овај или онај начин дефинише права људи личног својства да живе у истополним заједницама, али тако је и наше право да кажемо ''добро, ви сада не можете, али хајде да направимо некакав договор, да неким меморандумом, код вас важи заједница склопљена у Србији''“, навела је Чомићева.

Каже да ресорно Министарство припрема велики друштвни дијалог о стању менталног здравља нације после пандемије.

"Наша обавеза је да предвиђамо шта ће бити после пандемије, што нас све заједно обавезује да наставимо сарадњу са Саветом Европе и ЕУ у овом програму", наводи министарка.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести