Предлог декларације о осуди злочина комунизма

БЕОГРАД: Народни посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић предао је парламенту предлог Декларације о осуди злочина тоталитарног комунистичког режима, почињених после 12. септембра 1944. 
Srpski pokret obnove Foto: Srpski pokret obnove
Фото: Српски покрет обнове
Како се наводи у саопштењу Информативне службе СПО, циљ усвајања Декларације јесте утврђивање пуне историјске и кривичноправне истине о догађајима током и после Другог светског рата, ради постизања националног помирења, изградње духа толеранције и међусобног поштовања у интересу грађана Републике Србије.
 
У тексту документа предлаже се да Скупштина најоштрије осуди злочине против цивилног становништва почињене после 12. септембра 1944. на територији Србије и бивше Југославије, којима су десетине хиљада људи, из идеолошких разлога лишени живота, слободе или других права, без судске или административне одлуке.
 
У тексту Декларације осуђују се и злочини над припадницима немачке мањине, као и одмазда комунистичког режима према другим националним мањинама.
 
Декларацијом се тражи пуна рехабилитација свих невино оптужених и невино страдалих.
 
Предлог Декларације се темељи на Уставу Републике Србије, Резолуцији 1481 Парламентарне скупштине Савета Европе о Потреби за међународном осудом злочина тоталитарних комунистичких режима од 26. јануара 2006. године и Прашкој декларацији из 2008. године, наводи се у саопштењу.
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести