ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ЈУГОСЛАВИЈИ РЕКАО КРАЈ Умро Робер Бадентер, водио арбитражну комисију за СФРЈ 1991.

ПАРИЗ: Правник и политичар Робер Бадентер, некадашњи министар правде који је у Француској остао упамћен по укидању смртне казне 1981. године, а на просторима бивше Југославије као председник арбитражне комисије у оквиру Мировне конференције о Југославији 1991. године, преминуо је данас у 95. години, пренели су француски медији.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, pool, File)

Бадентер је био адвокат, професор права на Сорбони и председник француског Уставнога савета, а у време распада Југославије био је на челу такозване Бадентерове комисије која је у децембру 1991. изнела мишљење да је СФРЈ у процесу дезинтеграције, на темељу чега су 15. јануара 1992. државе Европске економске заједнице (ЕЕЗ) признале државну независност Хрватске и Словеније у постојећим границама.

Између краја 1991. и средине 1993. године, Арбитражна комисија је изрекла 15 мишљења која се односе на правна питања која проистичу из распарчавања Југославије.

У својој дугогодишњој правничкој и политичкој каријери залагао се за укидање смртне казне у Француској, што је остварено 1981. године.

 Интелектуалац и министар у социјалистичкој влади, Јеврејин чији је отац умро у немачком концентрационом логору, Бадентер је био мета бројних напада француске деснице, од којих су неки били обојени антисемитизмом, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести