Човић: Неће бити лако формирање владе на КиМ

БЕОГРАД: Бивши шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић сматра да неће бити лако формирање владе на КиМ и очекује да ће то бити коалиција покрета Самоопредељење и Демокартског савеза Косова, које предводе Аљбин Курти и Иса Мустафе.
Nebojsa Covic
Фото: FoNet

"Биће доста компликовано формирати владу. Очекујем да ће то бити коалиција Куртија и Исе Мустафе. Нисам сигуран да ће бити завршено до почетка децембра, али то не зависи само од њих, већ од међународних ментора", рекао је Човић за тв Пинк.

Подсећа да од 120 мандата у скупштини, Курти има 30 мандата, Иса Мустафа 29, Хашим Тачи 20 мандата, Рамуш Харадинај 13.

Наглашава да Курти није "упрљао руке у рату", није учествовао у ратним сукобима и нема организовани криминал иза себе, као многи приштински политичари.

Подсећа да је Курти у предизборној кампањи обећао да ће да се обрачуна са организованим криминалом, али да мора да се обрачуна и са ратним злочинцима.

Упитан да прокоментарише изјаву Куртија да ће уколико буде премијер у косовској влади бити једно министарстко место за српску заједницу, али да он не мора да буде из Српске листе, Човић каже да Куртију треба дати шансу да се покаже какав је демократа и да он не може да бира Србе са којима ће разговарати.

"Сваки Србин који оде на разговоре са Куртијем, а није са Српске листе која је победила на изборима, тиме признаје независност Косова. Баш да видимо који су то Срби", нагласио је он.

За Куртија још каже да је националиста, да у предизборној кампањи, али и после избора, нигде иза његових леђа није се моглате заставу тзв. Косова, већ Албаније.

"Он не крије да је заговорник велике Албаније. Прављење велике Албаније изазваће велику нестабилност у региону", истакао је Човић и додао да се међународна клима сада променила и да САД неће моћи да "заврћу уши" како хоће.

То што је лидер Самоопредељења најавио да ће проучити 33 споразума која су потписана са Београдом, Човић каже да и Београд треба да их проучи и да се види шта све Приштина до сада није спровела, а за шта је била гарант међународна заједница.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести