Човић: Вратити се Резолуцији 1244 ако се блокира Бриселски споразум

БЕОГРАД: Некадашњи Шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић изјавио је да уколико се настави блокада Бриселског споразума, требало би се вратити на Резолуцију 1244.
nebojsa covic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је нагласио да је евидентно да Приштина блокира сваки договор и да не испуњава ниједан једини споразум, укључујући и Бриселски када је реч о Заједници српских општина.

Човић је, говорећи о јучерашњем разговору председника Вучића са изасланицима ЕУ и САД, Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром, рекао да су обојица дипломата учинили велики напор, а да ће се видети да ли ћемо им на томе захвалити када се буду показали резултати.

Он је нагласио да није тачно оно што је Лајчак рекао у Приштини, да цела Европска унија подржава независност тзв. Косова, и подсетио да пет држава чланица не признаје једнострано проглашену независност.

Оно што је евидентно, то је да Приштина непрекидно блокира сваки договор и да не испуњава ниједан једини споразум, а имате више од 40 споразума. У овом случају - Бриселски споразум, када је реч о Заједници српских општина, казао је Човић.

Додао је да мисли да је то већ јасно и САД и да су "они и Вашингтону већ досадили".

То сам приметио јуче по једној изјави Рамуша Харадинаја који је поменуо да треба Дечанима вратити оних 20 и више хектара одлуком такозваног уставног суда Косова и Метохије, јер та одлука уставног суда се не спроводи, а овамо се спроводи одлука о некаквој забрани формирања Заједнице српских општина, што није апсолутно тачно, јер закон о локалној самоуправи и Ахтисаријев план дозвољавају ЗСО, а имате и Бриселски споразум, за који је гарант међународна заједница, истакао је Човић.

Он је указао да "по Резолуцији 1244 није предвиђено једнострано проглашење независности Косова".

Они су је дезавуисали, а сад покушавају да додатно дезавуишу и Бриселски споразум. То није партнерски однос, то је, да употребим стару српску реч, много покварено, казао је Човић.

Човић је поручио да су црвене линије Београда Резолуција 1244 и Устав Републике Србије и да не би требало да се враћамо на то ко је срушио комплетно међународно право у свету и да је овде био опитни простор на којем се то први пут догодило, а да сада постоје покушаји да се по сличном систему настави.

На изјаву Лајчака да "нико разуман не жели Републику Српску на Косову", Човић је упитао да ли то значи да су у Дејтону седели неразумни.

Ја разумем речник господина Лајчака. Никако медији наши, а изгледа ни словачки, да са њим обаве до краја аналитику и приступ како је словачки батаљон био у саставу Кфора крајем 2005. године, када су полетели назад и како су ти људи погинули и пали са авионом негде пред словачком границом, на територији Мађарске, када су сви изгинули. И још једна ствар, ту је била одређена документација око форензичких података о откопавању масовних гробница код Подујева, где је утврђено да су ти људи били пронађени са отвореним грудним кошем, што иде ка трговини људских органа, нагласио је Човић.

Подсетио је да је Лајчак тада био министар спољних послова и упитао због чега је истрага тада забрањена после четири дана и зашто ниједна мађарска екипа није могла да приђе десет сати од пада авиона и зашто родбини нису предате личне ствари погинулих.

Човић је нагласио да после више од 20 година "нико није луд да не види шта се заправо догађа" и да је на делу покушај потпуног етничког чишћења Срба на Косову и Метохији и отимање и узурпирање дела територије Србије са еклатантним кршењем међународног права.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести