ЦРНА ГОРА Попис становништва нису парламентарни избори; Грађани да се изјасне слободно

ПОДГОРИЦА/ТИРАНА: Председник црногорске Владе у техничком мандату и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић апеловао је данас на верске лидере, политичаре, невладиним организацијама и свим учесницима јавног живота у Црној Гори, "да се људи потпуно слободно изјасне" на предстојећем попису.
c
Фото: pixabay.com

Абазовић је то рекао у одговору на питање подгоричких Вијести да ли сматра да се патријарх СПЦ Порфирије "умешао у попис у Црној Гори". Исто питање Вијести су раније данас упутили и председнику Црне Горе Јакову Милатовићу, који је упутио апел сличан Абазовићу, али је истакао да се он изјашњава као Црногорац.

Абазовић појашњава да попис становништва нису парламентарни избори.

"Позивам на суздржаност од свега онога што би могло да буде потенцијална злоупотреба функције коју неко обавља на било којем нивоу, у контексту политизације предстојећег пописа", навео је Абазовић.

На питање да ли дели став партијског колеге и министра Филипа Аџића, да су такве изјаве понижавање грађана, Абазовић је казао:

"Мени је понижавање грађана да неко сматра да ће грађани због кампање да промене своју националну, етничку оријентацију или нека своја мишљења", рекао је Абазовић и додао да сматра да "просечни грађанин никаквом кампањом и притиском неће подлећи томе".

Упитан шта ће се десеити ако Демократска партија социјалиста данас позове на бојкот пописа, Абазовић је рекао да ће се попис одржати по плану. Сматра да не постоји ваљан аргумент да се попис одложи.

"Не бих волео да то ураде, али то је легитиман политички став. Не знам шта желе да постигну, шта желе да неко каже, да ће за шест месеци бити драстично другачија атмосфера и да неће бити кампање за попис кад би се он одложио. Дајте, молим вас", рекао је Абазовић.

Абазовић, који је раније рекао да је та странка добила позив за састанак са мандатаром Милојком Спајићем о формирању Владе, каже да се у међувремену ништа није догодило.

"Само могу да кажем онај став који УРА стално понавља - дијалог сматрамо демократским стандардом и као нешто што је ствар политичке културе. Са свим политичким субјектима смо спремни да водимо дијалог, да ли би он водио неком договору, о том - потом. Сва остала питања нису за мене, ако буде жеље да се седне за сто, да се разговара о важним питањима, врата кабинета премијера и председника ГП УРА су више него отворена. Ако неко сматра да за тим нема потребе, ништа, свима желимо пуно успеха", рекао је Абазовић новинарима у Тирани, где учествује на Самиту Берлинског процеса.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести