ЦРНОГОРСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ПОДРЖАВА СРПСКИ НАРОД И ВУЧИЋА Најоштрије осуђују наметање резолуције о геноциду

Национални савет црногорске националне мањине у Србији подржава, како се каже у саопштењу, српски народ и председника Србије Александра Вучића у настојањима да се у Уједињеним нацијама изборе против доношења резолуције о наводном геноциду у Сребреници.
1
Фото: Национални савет црногорске националне мањине

Истовремено, Црногорски национални савет, како се каже у саопштењу које је потписао председник Драгољуб Маловић, најоштрије осуђује настојања појединих држава да доношењем резолуције о наводном геноциду у Сребреници казне целокупан српски народ.

-Јуначки, братски српски народ није заслужио да буде жртва резолуција заснованих на неистинитим и злонамерним интерпретацијама догађаја, нити Уједињене нације, као својеврсни конгрес целокупног  човечанства себи треба да допусте понижење да одлуке доносе на основу спинова, обмана, и дневнополитичких потреба, већ то треба да раде на основу неоспоривих чињеница. Не постоји ниједан доказ да је у Сребреници почињен геноцид. Ту чињеницу износе најутицајнији светски стручњаци за геноцид. На страну Србије стали су ауторитети као што је Јехуда Бауер професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму и почасни председник Међународне алијансе за сећање на Холокауст, који важи за највећи светски ауторитет за питања Холокауста и геноцида. Професор Бауер је изнео јасне тврдње да се “Сребреница не може сматрати типским случајем геноцида. То је било масовно убиство припадника једне групе од стране припадника друге групе. Постоје стотине таквих случајева кроз историју”. Исто мишљење изнео је Ефраим Зуроф, један од највећих светских стручњака за Холокауст. Он је истакао да се геноцид “данас без икакве сумње злоупотребљава у политичке сврхе, и да се у Сребреници није десио геноцид” . помиње се у саопштељу.

Државе Централне и Западне Европе треба да погледају уназад у историју и провере је ли српски народ 1389.године на Косову пољу, и касније у Орашцу, Мишару, Делиграду, Љубићу, Брегалници, Куманову, штитио најузвишеније вредности европске цивилизације – част, правду и слободу? Такође, све европске државе, анарочито оне које су биле жртва фашистичког терора, као и земље које су чиниле коалицију против Хитлера, треба добро да се запитају да ли је јуначки српски народ, који се 1941. у целој Европи први дигао на оружје да заустави фашистичко зло, заслужио да буде унижен и понижен резолуцијом о геноциду који није починио? Како је могуће да један народ, који је, када је цела Европа ћутала, дрхтала и страховала од Хитлерове и Мусолинијеве армаде, подигао масовни устанак и задивио Европу и свет, у 21. веку постане најгори народ на свету? И то исти онај народ који је огромном жртвом у Првом светском рату и победама на Церу, Колубари, Солунском фронту и Кајмакчалану поставио темеље Амијена, Соасона и Париског мира и Лиге народа, на чијим темељима су настале Уједињене нације.

Црногорски национални савет, каже се у саопштењу, позива све чланице Генералне скупштине Уједињених нација да отвореног срца и разума погледају уназад у историјске чињенице, и о предложеној резолуцији донесу рационалан суд, заснован на егзактним подацима. И да још једном промисле да ли је етички поштено један народ који је више

од шест векова био бастион јуначке и посвећене борбе за европску цивилизацију жигосати печатом који није стављен ниједној европској, нити светској нацији. Резолуција која се заснива на неистинитим подацима није корисна ни за регион ни за Европу, ни за човечанство, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести