Чубриловић: Хрватска у "Олуји" етнички очишћена од Срба

БАЊАЛУКА: Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас, поводом обележавања Дана сећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји", да је у тој оружаној акцији Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба, што, каже, није успело ни усташким властима НДХ-а.
akcija oluja
Фото: Tanjug/arhiva (Vladimir Dimitrijević)

"То етничко чишћење пола милиона Срба из Хрватске, највећи је злочин почињен у протеклом рату на просторима бивше Југославије. Тужно је да више од две деценије хрватска држава није осудила овај злочин, нити је казнила одговорне за убиства српских цивила и заробљених војника, за паљење и уништавање српске имовине", рекао је Чубриловић, наводи се у саопштењу.

Истиче да помирења на овим просторима нема без искреног покајања и признавања злочина почињеног у име властитог народа.

"Жалосно је што модерна, европска држава Хрватска дан када је протерала стотине хиљада људи који су вековима живели на том простору, данас слави као дан победе", поручио је Чубриловић.

Он је рекао да радује чињеница да је патријарх српски Порфирије у уторак у Смиљану освештао цркву у којој је крштен Никола Тесла и чији парох је био његов отац Милутин, пружајући на тај начин наду Србима прогнаним из Хрватске да њихов идентитет није могуће избрисати.

"Веома је значајно што Србија и Република Српска већ неколико година заједно обележавају годишњицу Олује и на тај начин негују културу сећања на етничко чишћење српског народа како се никада не би заборавила патња и страдање кроз које је наш народ прошао", навео је Чубриловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести