Ћутило: Јачање сарадње са Србима у региону

НОВИ САД: Одлуком Скупштине Војводине, 17. децембра 2020. Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима променио је назив и добио нове надлежности, каже за наш лист директор Фонда Душко Ћутило.
Dušan Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima u Vojvodini Foto: Dnevnik.rs
Фото: Душан Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима у Војводини Фото: Дневник.рс 

– Та покрајинска установа, основана 2006. године сада се назива Фонд за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, и, по новим надлежностима, осим програма стамбеног збрињавања и економског оснаживања избеглих, расељених и прогнаних лица, убудуће ће реализовати и активности којима ће се унапредити сарадња Војводине са Србима у региону. Фонд ће и даље, као и у претходном периоду, да се првенствено бави стамбеним збрињавањем и економским оснаживањем избеглих, прогнаних и расељених лица, а мисли се на лица избегла и прогнана из Босне и Херцеговине и Хрватске и интерно расељена с Косова и Метохије, али, осим тог основног програма због којег је Фонд и основан, увешћемо и нове програме. У складу с нашим могућностима, то се првенствено односи на предлагање и одржавање културне, научне и спортске сарадње Аутономне Покрајине Војводине с организацијама Срба у региону, затим активности за неговање и очување ћириличног писма, као и неговање културног и етничког идентитета Срба у региону. Осим тога, Фонд ће организовати и активности које се односе на привредну сарадњу – каже Ћутило.

Како наводи, Фонд ће кроз нове програме и мере покушати да подржава и активности организација, фондација, заједница Срба у региону.

– Када кажемо Срби у региону, првенствено мислимо на припаднике српског народа у Републици Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Северној Македонији, Румунији, Албанији и Мађарској – објашњава Ћутило.

О конкретним мерама каже да ће у јануару кренути прве активности програма и плана за наредну годину.

– Чим прођу новогодишњи празници, расписаћемо прве јавне конкурсе. Они ће се односити на наш стари програм – стамбено збрињавање избеглих, прогнаних и расељених лица. Расписаћемо конкурс за куповину сеоских кућа с окућницом и за економско оснаживање избеглица, првенствено женског предузетништва. Што се тиче новог програма сарадње са Србима у региону, имаћемо конкурсне линије међу којима је конкурс за подстицање јавног информисања на српском језику, али и оне којима желимо да подржимо организације Срба које негују традицију и обичаје српског народа.


Помоћ за пострадале у земљотресу

Покрајинска влада је издвојила укупно 18 милиона динара за помоћ пострадалима у земљотресу у Хрватској. Шест милиона динара обезбеђено је за набавку грађевинског материјала који ће бити дониран породицама чије су куће и помоћни објекти оштећени или уништени у земљотресу који је погодио општине Глина и Петриња.

Помоћ ће бити реализована преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Укупно 12 милиона динара биће усмерено Српској православној цркви, односно Митрополији загребачко-љубљанској и Епархији горњокарловачкој, за санацију оштећених храмова и набавку монтажних кућа за породице на територији Баније, које су претрпеле штету.


Подсећа на то да је Фонд у претходном периоду имао добру сарадњу са Србима у Републици Хрватској, у Осјечко-барањској жупанији. Наводи да је Покрајинска влада у последњих неколико година издвајала новац за набавку уyбеника за ученике који похађају наставу на српском језику у тој жупанији. Те активности, како додаје, Фонд ће свакако и наставити. Ћутило сматра значајним да истакне да ће проширивањем надлежности Фонда јачати и сарадња с локалним самоуправама у земаљама у окружењу на просторима у којима живе Срби јер, како додаје, Фонд ће покушати да кроз заједничке и прекограничне програме унапреди ту сарадњу.

– Чекају нас први разговори с представницима српских организација из земаља у окружењу, чим се стекну услови и епидемиолошка ситуација изазвана коронавирусом буде под контролом. Бићемо домаћини неколицини значајних форума. Веома је значајно оно што Матица српска чини за српски народ у окружењу, а ми ћемо, као један од института АП Војводине, дати свој допринос свему томе – истиче Ћутило. 

За ову годину Фонд располаже буyетом од 90 милиона динара, што је 30 милиона динара више него у 2020. Ћутило сматра да је то конкретан корак, који ствара услове да крену у реализацију првих програма.

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести