Да ли и Новом Саду треба српско-руски хуманитарни центар?

За уторак, 8. мај, сазвана је 21. седница Скупштине Војводине с осам тачака дневног реда, међу којима је и иницијатива посланичке групе Српске радикалне странке о отварању српско-руског хуманитарног центра у Новом Саду.
Skupstina Vojvodine
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Уколико би такву иницијативу подржали посланици покрајинског парламента, Србија би, после Ниша, добила и други центар тог типа.

Иницијатива је ушла у скупштинску процедуру на основу Пословника војвођанског парламента. Наиме, по члану 133 Пословника, „предлог за доношење одлуке, препоруке, закључака и других аката може поднети надлежни одбор, посланичка група, Покрајинска влада, скупштина локалне самоуправе с територије АП Војводине, најмање 15.000 бирача с пребивалиштем на територији АП Војводине”. Посланичка група СРС-а за иницијативу о отварању српско-руског хуманитарног центра у Новом Саду прикупила је више од 30.000 потписа грађана Војводине и на основу тога је донела свој предлог закључака који је 7. фебруара предала Скупштини.   


Просторни план и споразум

На седници Скупштине Војводине су на дневном реду и предлози покрајинских скупштинских одлука о доношењу просторног плана подручја посебне намене заштићених природних добара „Окањ бара” и „Русанда”, као и о измени Покрајинске скупштинске одлуке о оснивању Покрајинског завода за заштиту природе. Пред посланицима је и Предлог споразума између владе Архангељске области у Руској Федерацији и АП Војводине о трговинској, научно-технолошкој, социјалној и хуманитарној сарадњи с Предлогом закључака. Посланици ће разматрати и извештаје о управљању јавном својином Војводине за 2017. годину и о прошлогодишњем раду, финансијском пословању и завршном рачуну Фонда за пружање помоћи избеглицама, прогнаним и расељеним лицима. Седница Скупштине Војводине почиње у 10 сати.


„Српска радикална странка је мишљења да је Аутономној Покрајини Војводини потребан један озбиљан и савремен центар за хитне интервенције у случају ванредних околности – пожара, поплава, елементарних непогода, по узору на онај који већ постоји у Нишу“, изјавио је тада новинарима шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић. „Уколико буде политичке воље у Скупштини Војводине, учинили бисмо први корак ка реализацији идеје да Војводина добије један такав центар у сарадњи с братском Руском Федерацијом.“

Судбина предлога закључака радикала зависи од тога да ли ће га подржати владајућа коалација коју чине СНС, СВМ и СПС с коалиционим партнером ЈС-ом. О тој иницијативи нисмо успели да добијемо коментар од СНС-а, који је стожер владајуће коалиције, али подсећамо на став председника Покрајинске владе Игора Мировића, високог функционера СНС-а, који је почетком марта на питање новинара оценио да је иницијатива политикантска јер је центар у Нишу сасвим довољан. Тај центар, рекао је Мировић, технички је способан да у случају кризних ситуација помогне и у Војводини.
 

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести