Дачић: Ако ико данас добро разуме САД, то је Србија

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је, поводом 19 година од терористичких напада у САД, да Србија и данас, као што је и раније кроз своју историју чинила потврђује солидарност са САД у борби за очување заједничких вредности и сећања, као јединог начина да се спречи неки нови 11. септембар.
d
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Ако неко добро разуме значај одржавања културе сећања и солидарности и значај који амерички народ придаје овом датуму - то смо ми, рекао је Дачић на Конференцији "Памтимо и стојимо уз САД" у Београду, у организацији Конгреса српско-америчког пријатељства,

По његовим речима, 11. септембар 2001. био је један од "дефинишућих датума" у савременој историји - један од оних дана након којих мало шта остаје исто и који је, како је навео, уздрмао не само основе међународних односа, већ и животе свих оних који осећају солидарност с невиним жртвама терористичког напада.

Србија је део глобалних напора у борби против тероризма, посебно имајући у виду да ова асиметрична претња има за циљ угрожавање и разарање познатог и на позитивним вредностима заснованог начина живота наше цивилизације, рекао је Дачић.

Према неговим речима, данашње обележавање сећања на 11. септембар део је напора да се очува култура сећања на трагичне догађаје, што је уједно и заједнички допринос одговорном односу према будућности.

Налазимо се у центру региона, који је одувек био оптерећен вишком историје. Српски народ је толико пута био суочен са ситуацијама и трагедијама које су остављале дубок траг у нашој колективној свести и дефинисале будућност нашег региона, указао је шеф српске дипломатије.

Прошлонедељни договор у Вашингтону Београда и Приштине, који засигурно не би био постигнут без пресудне улоге САД и председника Доналда Трампа, доказује да је америчка страна један од наших кључних партнера у процесу постизања трајног и одрживог решења проблема Косова и Метохије, оценио је Дачић.

Поздрављамо намеру САД да буде више присутна у региону, како економски тако и политички, посебно имајући у виду да сви заједно стремимо истом циљу - очувању мира и изградњи просперитетнијег и за живот привлачнијег Западног Балкана, додао је Дачић.

Министар је подсетио да се данас навршава 19 година од терористичких напада у САД, у којима је погинуло готово 3.000 недужних људи из више од 90 земаља.

Ситуација у којој се тренутно, на глобалном плану налазимо, носи двојак изазов, упозорио је Дачић, и додао да су се на једној страни јавиле нове глобалне претње за које се покушава да нађу адекватна решења.

Догађаји, како каже, попут пандемија у великој мери мењају наш досадашњи начин живота - можда не увек тако нагло и драматично, али ипак, слично ономе што се десило након 11. септембра 2001. године.

С друге стране, данашњи датум нас подсећа да не смемо заборавити ни на старе проблеме, који су веома присутни попут тероризма који за цил има не само људске и материјалне жртве, већ и масовно ширење и изазивање страха и несигурности, рекао је Дачић.

Министар је подсетио да све што је уследило након трагичног 11. септембра показује да тероризам не нестаје, већ еволуира.

Иако се данас сећамо невино страдалих жртава 11. септембра, треба истаћи да уједно обележавамо и моменат када је створен широк фронт међународне солидарности у борби против тероризма као једног од највећих зала савременог света, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести