Дачић: Берлин није наставак дијалога Београда и Пришитне

БЕОГРАД: Састанак на високом нивоу у Берлину, коме ће присуствовати и немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон није наставак дијалога Београда и Приштине, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
ivica dacic, Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

"Циљ састанка је да се разговара о свим проблемима на Балкану, не да се наставе преговори Београда и Приштине. То није главна тема. Свакако нећемо пристати на нове преговоре Београда и Пришитне у Бриселу док се не укину таксе (на српску робу). Србија је чврста по том питању и ту нема дилеме. Ако неко мисли да је Србија слаба, вара се", рекао је Дачић у интервјуу за руску ТВ мрежу РТ.

Дачић је додао да не дели ентузијазам косовског председника Хашима Тачија да се споразум у дијалогу Београда и Приштине може постићи упркос свим потешкоћама.
"Када Албанци траже споразум, мисле да би требало да признамо Косово. Не признају ниједан други споразум... Нема дијалога док се не укину тарифе. Стога, не делим његов (Тачијев) ентузијазам. Једна ствар је сигурна - Србија никада неће признати Косово... Спремни смо за споразум, спремни смо за компромисе", рекао је Дачић.

Упитан о Платформи о дијалогу коју су усвојиле приштинске власти, он је истакао да је она против дијалога, јер не дозвољава никкав компромис.
"Њихова платформа говори о српским злочинима, како би Србија требало да плати ратну одштету. С обзиром на то да су лажна држава, они мисле да је све већ готово. Када се пробуде из својих заблуда, мораће да се суоче са ужасном стварношћу - 13 држава већ је повукло признање, што значи да више немају већину да уђу у међународне организације и да никакав споразум или одлука не могу да се донесу без пристанка Србије", рекао је српски шеф дипломатије.
Одговарајући на питање о томе да се дијалог налази у ћорсокаку због такси, Дачић истиче да је Приштина одговорна за то.

"Истина је да не може да буде нових разговора док се не укину таксе. Како би уопште могло да буде? Где се у свету примењују таксе од 100 одсто? То је доказ да Приштина не жели да сарађује с нама економски. Кажу да ће укинути тарифе када Србија призна Косово. То се неће десити. Уколико не укину таксе, неће бити даљег дијалога и увешхцемо мере против њих", рекао је Дачић.
Говорећи о протестима које предводи део опозиције окупљен око Савеза за Србију на којима се тражи оставка председника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да "он није луд да то уради".

"Нема потребе узбуђивати се у вези с протестима...Овде имамо ситуацију где Вучићева странка, моја странка и коалиција имају више од 60 одсто подршке, док сви демонстранти имају око десет. Разлика је поприлично велика. Сви ови протести могу да трају ко зна колико дуго, али нико не би требало да помисли да може да дође на демонстрације и каже да би Вучић требало да поднесе оставку. Власт се остварује и губи искључиво на изборима", рекао је Дачих у интервјуу за РТ.

Он је оптужио опозицију, која већ месецима сваког викенда организује протестне шетње, да добија подршку од моћних спољних савезника.
"Када се тако нешто догоди у нашем региону, уобичајени осумњичени су западне земље", навео је шеф српске дипломатије за РТ и додао да такви спољни утицаји "нису љубитељи влада које самостално доносе одлуке".

Он је казао да западни медији пројектују лажну слику о нестабилности српске владе како би ојачали настојање опозиције да дође на власт.
"Све је то један велики ТВ шоу, што значи да се ствара лажна слика па тако делује да постоје неке демонстрације које угрожавају владу. То је далеко од стварности, то су Потемкинова села", рекао је министар Дачић.

Селаковић: Разговори Вучића у Пекингу "капитал" за Берлин

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић оценио је данас да су разговори Александра Вучића у Пекингу с председником Кине и Русије изузетно велики "капитал" за предстојеће разговоре у Берлину у којима ће , како каже, српска делегација изаћи са ставом да се дијалог с Приштином може наставити тек када они буду укинули таксе на српску робу и престали са једностраним потезима.

У интервјуу за ТВ Прва, он је подсетио да Приштина једностраност као основни принцип у понашању према Београду примењује од 2008. године када је прогласила сецесију од Србије, а један део света их је у томе подржао.
"Ми немамо другог излаза него да с тим делом света разговарамо и то је управо што председник Србије Александар Вучић чини. Када је у питању разговор са Албанцима, тај разговор може да се настави тек када буду укинуте таксе", рекао је Селаковић.

Он је додао да је Србији приликом сусрета Вучића с кинеским и руским председником у Пекингу пружена пуна подршка у смислу њеног територијалног интегритета и суверенитета, као и јасан став у вези с решавањем питања Косова и Метохије.
"Примити у два дана такву подршку од двојице лидера није мала ствар, као што није нимало лака ствар и једноставан низ састанака које ће председник имати у Берлину где је буквално он сам против свих, и где не можете наћи никога који ће у потпуности на начин који то председник Кине или председник Русије чине, стати уз Србију, пружити јој подршку и помоћи јој у борби која је пред њом", истакао је Селаковић.

Он је додао да грађани могу да буду поносни колико је претходних дана "наша малена Србија" видљива у најмногољуднијој земљи света и у читвом свету. 
Приликом посете Кини, подсећа Селаковић, председник Вучић састао се с двојицом  од тројице најмоћнијих лидера света, председницима Русије и Кине, а састаће се и за само пар дана са двоје политички најмоћнијих лидера у Европи - немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном.

"Постало нам је нормално да се у року од пет дана са таквим лидерима виђа председник Србије, а подсетићу вас није толико далеко време када су ти сусрети били изузетно ретки и сводили су се на дисциплиновање Србије", рекао је Селаковић.
Закључио је да је Србија данас поштована, уважена и да је сада води и представља председник коме се отварају сва врата у свету.

Дрецун: Не очекујем напредак у дијалогу после Берлина

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун не очекује да ће у Берлину бити одблокиран дијалог Београда и Приштине имајући у виду да је Србија, како каже, изричита да без укидања такси на српску робу нема наставка разговора, а да ЕУ и међународна заједница до сада нису предузеле озбиљније кораке да приморају албанску страну да их повуче.

Дрецун је за ТВ Пинк предстојећи састанак председника Србије Александра Вучића и председника привремених косовских институција Хашима Тачија с немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном оценио као неизвестан, али не очекује да ће бити постигнут напредак који би оживео дијалог Београда и Приштине.
''Србија је отворено рекла да без повлачења такси нема наставка дијалога. Ако се буду вршили притисци на Србију, уверен сам да ће бити одбијени и зато је важна подршка Русије и Кине које су сталне чланице Савета безбедности'', рекао је Дрецун.

Он је рекао и да европски званичници изјављују да је деблокада дијалога циљ састанка у Берлину, али поставља питање како то постићи будући да ЕУ до сада није урадила довољно да примора Приштину да повуче таксе због којих је прекинут дијалог.
Дрецун је уверен да ће притисак бити усмерен на Србију да обустави активности на међународном плану и не спречава јачање међународног капацитета самопроглашеног Косова.

''Онда би се можда Албанци смиловали да укину таксе на одређено време. То није пут да се реши проблем и да се изађе из ћорсокака'', нагласио је Дрецун.
Његова претпоставка је да ће званичници ЕУ бити присутни на састанку, али да ће бити у другом плану пошто француско-немачки двојац преузима иницијативу да би, сматра Дрецун, показао како би изгледала спољна политика ''нове Европе''.
''САД још увек ћуте о свему томе, што значи да нису активно укључене у тај састанак'', закључује Дрецун.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести