Дачић: Без Бриселског споразума, Косово би била држава

БЕОГРАД: Председник парламента Ивица Дачић, који је као премијер у име Беоргада потписао Бриселски споразум, 2013. године, каже данас, девет година касније, да је сигуран да би, без тог документа, Косово и Метохија одавно било заокружено као призната држава, а питање је, додаје, да ли би тамо било још Срба.
d
Фото: Tanjug/ Video arhiva

Дачић у изјави за Танјуг каже да је Бриселски споразум био максимум од могућег.

Ми смо и тада, и сада хоћемо, много више за Србију и за српски народ на Косову и Метохији, али морамо да дођемо до тога да постане и реално. Да нисмо тада имали Бриселски споразум, ја сам сигуран да би Косово и Метохија одавно било заокружено као међународно призната држава и велико је питање да ли би тамо уопште још било Срба, навео је Дачић.

Каже и да је споразум далеко од идеалног и од тога да испуњава наше интересе у вези са Косовом и Метохијом, али је резултат политике предвођене председником Александром Вучићем чији је циљ био да заустави заокруживање косовске државности и да ствари врати за преговарачки сто.

Ми смо у томе успели. Од потпуне пропасти дотадашње косовске политике, када се Србија није питала ни за шта, а Косово добијало по једно међународно признање дневно, учинили смо да то остане отворено питање које без Србије не може да буде решено, истиче Дачић.

Подсећа и да је признање Косова заустављено, а Беоргад успео у томе да чак 18 држава, чланица УН, увери да повуку своје признање.

Дачић је поручио и да је Београд огорчен што ни после девет година Приштина није испунила своју једину обавезу из Бриселског споразума, а то је да формира Заједницу српских општина, што је, истиче, окосница Бриселског споразума и мора да буде испуњена.

Одавно нема изговора за то што Приштина није урадила. Ми смо наше обавезе испунили, онако како смо се и обавезали, али њихова једина обавеза и до данас није извршена, јасан је Дачић.

Указује и да то више није питање за Приштину, него за међународне посреднике и да је њихова дужност да натерају Приштину да изврши своју обавезу, истичући да, све док се то не догоди, док Заједница српских општина не буде формирана, сваки даљи разговори о неким другим питањима неће имати значај.

Они имају начин да натерају Приштину да се придржава потписаног и ми хоћемо да видимо резултат. После тога можемо да разговарамо о свим другим отвореним питањима и ми смо за то спремни, као што смо и увек до сада били конструктивни када је реч о дијалогу, рекао је Дачић.

Pouke i poruke
19.04.2022 • 22:30
Uvek, kad god mi se ukaze prilika, kao sto je to ovoga puta, a na osnovu obecavajucih, prica pojedinih nasih politicara, setim se mog pokojnog dede Velimira, ratnika od 1912. godine, Prvog i Drugog svetskog rata, dobitnika Karadjordjeve zvezde sa macevima i mnogo drugih odlikovanja, i njegovih pripovedanja, nama, njegovim potomcima i seoskoj deci, o zivotnim i ratnickim, putevima. Sa posebnom paznjom smo, ne samo njega, vec i sve njegove ispisnike, slusali, ne trepnuvsi, cesto razrogacenih ociju
Pouke i poruke
19.04.2022 • 22:38
Otvorenih usta, kao da smo zeleli sa svakim udisajem vazduha da udahnemo sto vise njihovih ratnih i poratnih prica. Na kraju svake price su nas upozoravali na dosledno postovanje svacijeg misljenja i ophodjenja, ma koliko se ona nisu podudarala sa nasim razumevanjem i shvatanjem istih. Ipak, su na kraju svake price, narocito je to znao moj deda Velimir, da nam posebno napomene: ""Deco, vidite ove nase u vlasti, svi su naociti, lepo izgledaju i pametno, ali, sve dok ne otvore usta da nesto kazu.
Pouke i poruke
19.04.2022 • 22:47
Cim progovore, vidis koliko vrede." Eto, te reci me proganjaju kroz ceo, bogovetni zivot, posmatrajuci ljude i njihove price. Jedni se hvale, drugi kude one koji im nisu po volji, treci, kako su tada stari govorili, komendijom i nekom razbibrigom pokusavaju da skrenu paznju od zivotnih prepreka. A gotovo svima, je cilj da obrlate sagovornike, ili one koji ih slusaju, da bi se, kako su opet govorili ti, nasi, promucurni seoski starci, uliticili, sto treba da znaci politicki ulizivali.
Pouke i poruke
19.04.2022 • 22:55
Tako sam razumeo i ovo, gospodskog druga Dacica, u neku ruku, a tako mi lici, opravdanje za sve ono sto nisu znali, umeli ili smeli da psotignu za nas narod na Kosovu i metohiji. Razumem da je bilo pritisaka, ali su, valjda, bili na mestima koja su zauzimali, da bi kao skolovani i dugogodisnji politicari, svojim znanjem odbranili interese naseg naroda. medjutim, po njegovim, kao i ostalih politicara nase politicke scene, pravdaju svoju, mogu komotno reci, nesposobnost, time sto su pristali
EUR/RSD 117.3179
Најновије вести