Дачић: Било би контрапродуктивно да кажемо - нећемо дијалог

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је неспорно да се власт определила да води дијалог са опозицијом, наводећи да би било контрапродуктивно да се то не догоди, те оценио да треба разговарати са свим релевантним странакама у Србији.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је на ТВ Хепи подсетио и да је бивша председница парламента Маја Гојковић још раније договорила с председником Спољнополитичког комитета Европског парламента Дејвидом Мекалистером наставак разговора и указао да то није био само њен већ политички став.

"Да не буде алиби за странке - нема дијалога, па нећемо да учествујемо на изборима", рекао је Дачић, али и подсетио да је опозиција напустила претходне разговоре на Факултету политичких наука и прогласила бојкот.

"Неспорно је да ће се дијалог организовати, понудио сам 1. март, они размишљају о томе. Први састанак ће бити онлајн", рекао је Дачић и додао да још нема договора о формату, али истиче да све странке треба чути, и оне које желе посредовање ЕУ, али и оне које не желе, као што су СРС и ДС С.

Подсетио је да је циљ дијалога да се отклоне критике које су долазиле од опозиције у вези са изборним условима.

Поводом захтева дела опозиције да не стоји име лидера странке на изборним листама на којим се он лично не кандидује, Дачић подсећа да раније није било примедби на то и да је стајало и име Бориса Тадића, али и неких других лидера, и оценио да они то траже, јер име Александра Вучића доноси гласове.

Подсетио је и да је Тадић скратио свој мандат како би се истовремено одржали председнички и парламентарни избори и своју тадашњу одлуку правдао реформама, а да сада опозиција тражи да се избори на различитим нивоима раздвоје.

Како је оценио, такви захтеви не могу да буду предмет дијалога, јер се разговара о изборним условима, па теме могу бити финансирање кампање, контрола гласачког процеса, да ли у медијима нешто променити.

"Теме дела опозиције, као што је Министарство за изборе, не постоје нигде у свету", закључио је Дачић.

Није мафија тражила подршку од Народне бибилотеке

Дачић је оценио да ефекти хапшења криминалне групе око Вељка Беливука могу да буду благотворни за друштво и додао да у име парламента честита свима који су учестовали у тој акцији која је спроведена у оквиру борбе против организованог криминала и корупције.

Дачић је на ТВ Хепи рекао да је борба против корупције и криминала један од шест принципа на којима се базира рад Владе Србије, а које је још раније предочио председник Србије и СНС Александар Вучић.

У случају Беливука треба користити реч мафија, рекао је Дачић, јер је та група имала све елементе мафијашког деловања, од убистава до прављења "пипака" у различитим институцијама од којих мафија може да очекује помоћ.

"Ово је велики искорак и велики ударац на мафију и биће ту озбиљни процеси, јер за сваког од ухапшених и приведених морате да имате одређену врсту доказа", рекао је Дачић.

На питање о повезаности Беливукове групе са одређеним институцијама у Србији, Дачић каже да је сасвим логично да се сада проналазе такозвани "јањичари" од којих су могли да траже подршку, јер, како је додао, њима је била потребна подршка у полицији, тужилаштвима, медијима, а не у Народној бибилиотеци.

(Министар унутрашњих полиције Александар) "Вулин је рекао да није ту само реч о физичком насиљу, већ да има и елемената финансијског криминала", рекао је Дачић и још једном поздравио акцију која је довела до хапсења.

Одговарајући на питање о снајперу с пригушивачем који је полиција пронашла код групе ухапшених око Беливука, Дачић је оценио да нико не купује такве снајпере због љубави према оружју и колекције већ због тога што има неке циљеве.

"Јасно је да ће им сметати они који највише раде против њих. Вучић је најавио борбу против криминала и корупције и њихова прва реакција је да узврате", навео је Дачић.

Подвукао је да је увек било важно да постоји политичка храброст и воља да се таква борба доведе до краја и због тога је у име скупштине честитао свима који су спровели хапшење.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести