Дачић: Централноафричка Република не признаје Косово

БЕОГРАД: Централноафричка Република је 14 земља која је или повукла или суспендовала или прецизирала свог став да не признаје Косово, изјавио је јутрос министар спољних послова Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

Гостујући на РТС, Дачић је показао званичну ноту коју је синоћ добио од те земље, а коју је посетио прошле године где је разговарао са тамошњим председником.

Дачић је указао да Приштина тврди да је ЦАР признала Косово, а да је током његове посете тој земљи прошле године њен председник изразио чуђење због тога. 

"После мог захтева они су направили малу истрагу да ли постоји одлука или не у ЦАР и кажу да не постоји никакав став којим ЦАР признаје Косово. Да они не могу да заступају различиту позицију од међунродног права да се залажу за дијалог и да подржавају основне вредности и суверенитет за све земље а за републику Србију посебно", рекао је Дачић. 

"ЦАР је 14 земља која се на такав начин изјаснила. Косово је тврдило да има 116 земаља које признају, сад могу да кажем да је тај број пао испод 100. Циљ нам је да то буде испод половине чланица УН", рекао је министар.

Ово је 14. земља која је повукла свој став о признавању Косова, односно прецизирала га, рекао је Дачић.

То су до сада учинили и Република Палау, Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гранада, Унија Комора, Бурунди, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја.

Дачић је најавио да постоји још једна земља која је донела одлуку о повлачењу признања, али већ месец-два не жели то да објави да не би иритирао међународну заједницу.

Zoran
27.07.2019 • 10:20
BRA

Bravo ministre, dužnost ti je da objavis sve zemlje koje su povukle priznaje ili nisu uopšte priznale nezanima nas da li će se neko breca i uznemirava zbog toga ili neće, njihova stvar!
EUR/RSD 117.5801
Најновије вести