Дачић: ЦГ отишла предалеко у ширењу антисрпске политике

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Црна Гора отишла предалеко у ширењу антисрпске политике у жељи да изгради црногорски идентитет, што је, подсећа, недавно показала и изјава црногорског министра спољних послова Срђана Дармановића да НАТО може да помогне у евентуалној одбрани Црне Горе од агресивне Србије.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Србија није агресивна, Србија ниједним својим чином није показала било какву агресивност према Црној Гори и они то неће да признају да су они изазвали све ове проблеме, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Додао је да је проблем настао у њиховој држави, с њиховим грађанима и црквом, те да нико није, како каже, дошао из Прокупља или Суботице да "прави проблеме у Црној Гори".

Реч је о грађанима Црне Горе који су се изјаснили као Срби, а којих има 28 одсто, рекао је Дачић.

Истиче да из Црне Горе често стижу изјаве да се Србија меша у њихов унутрашњи посао, те истакао да питање људских права и националних заједница није унутрашње питање једне земље, већ да су регулисана међународним конвенцијама и декларацијама.

Дачић се запитао како би Црна Гора реаговала да је он, пред изборе, отишао три дана у Црну Гору, Будву или Херцег Нови, како би у оквиру кампање био са Србима.

Каже да ће за два или три дана албански министар спољних послова Гент Цакај боравити у Медвеђи, где ће, пред изборе, разговарати са албанским становништвом, и додао да се Србија томе није противила.

Како би црногорски државни врх реаговао да ја то урадим у Црној Гори, упитао је Дачић.

Истакао је и да његова "оштра" реаговања на изјаве из Црне Горе нису део кампање и казао да је увек тако реаговао на изјаве појединих политичара из региона или њихове потезе и одлуке.

Циљ што бољи резултат, јер слаб СПС ником није потребан

Лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је да ће тек након изборних резултата разговарати са лидером СНС Александром Вучићем о могућој поновној коалицији за будућу владу, али да је сада циљ СПС-а да оствари што бољи резултат.

Циљ нам је да остваримо бољи резултат него на претходним изборима, јер слаб СПС ником није потребан, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Каже да он учествује у кампањи само зато што учествују и остале странке са изборне листе, али да сматра да за седам дана неће убедити грађане, јер су они, како наводи, могли да виде његов ради и политику у претходних осам година.

Моја кампања је била сваки дан коју сам провео радећи за Србију, ово сада је само да се видим са народом и разменимо емоције, додао је Дачић.

Истиче да ће о могућим коалицијама за владу бити разговрано тек након избора, а да је сада циљ да се оствари што бољи резултат, јер је, "свака листа противничка листа" и одвући ће одређени број бирача.

Дачић каже да својим највећим резултатом сматра то што је у међународном праву Србија "увела" израз "отпризнавање" и то што је за време његовог мандата на челу српске дипломатије 18 земаља повукло признање КиМ.

Један од мојих резултата је и што су деца научила које све државе постоје. Увели смо у међународном праву израз “отпризнавње”, на крају крајева, да ништа више не урадим, то ће бити довољно. Који министар може да се похвали тиме да је у његово време 18 земаља повукло признање КиМ?, навео је Дачић и додао да су се до сада само бројале земље које су признале КиМ.

Такав резултат, каже Дачић, довео је до тога да Србија сада има много бољу позицију у преговорима с Приштином.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести